PUTARINA OSTALA ISTA: Ne nazire se ispunjenje obećanja da će prolaz kroz Sozinu biti besplatan

I. D. S.

29. 09. 2021. u 07:39

IAKO je obećanje bivšeg režima bilo da će čim se troškovi za izgradnju tunela Sozina otplate, prolaz za sve građane Crne Gore biti besplatan, cena putarine i danas je ostala nepromenjena.

ПУТАРИНА ОСТАЛА ИСТА: Не назире се испуњење обећања да ће пролаз кроз Созину бити бесплатан

TROŠAK Ulazak u tunel Sozina , Foto Monteput.me

Prolaz se naplaćuje čak i meštanima okolnih naselja, koju su svakodnevno primorani da prolaze kroz tunel. Korigovanje cena ponovo je aktuelno u susret izboru novog menadžmenta kompanije "Monteput" koja gazduje tunelom.

Inicijativa resornom ministarstvu, kojom se traži da se Vladina Odluka o visini putarine za upotrebu tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica izmeni na način da se trenutne cene spuste za 50 odsto za period van sezone, odnosno od septembra do maja, da se obezbede besplatne karte za stanovnike Crmnice i Virpazara tokom svih 12 meseci kao i da se obezbede mesečne karte sa popustom od minimum 50 odsto za građane koji rade u Baru ili Podgorici, predata je zajedno sa peticijom građana još prošle godine. Međutim, kako tvrde barske Demokrate, odgovor Ministarstva i izvršnog direktora "Monteputa" Jonuza Mujovića bio je negativan.

Demokrate kažu da će izbor novog menadžmenta u državnom preduzeću "Monteput" predstavljati osnovu i preduslov da se u saradnji sa resornim ministarstvom otpočnu dogovori o smanjenju putarine tunela Sozina.

Iz SNP su poručili da se građanima Crne Gore "na pravdi Boga" godinama naplaćuje prolaz kroz tunel, iako je ta investicija otplaćena pre par godina.

- Umesto da poslušaju glas javnosti da se građanima Bara, a posebno Crmnice omogući popust, jer mnogi svakodnevno odlaze na posao, pa im za prolazak kroz tunel često ode i trećina dohotka, oni su razmišljali o svojim privilegijama - poručili su iz te partije.

Jonuz Mujević, Foto Monteput.me

I Demokrate smatraju "da su za proteklih 14 godina građani dovoljno dali te da je sada kucnuo čas da nova vlada izađe u susret građanima, naročito onima koji svakodnevno prolaze naplatnu rampu ovog tunela". Oni su najavili da će proširiti svoju inicijativu i na stanovnike Krajine i Ostrosa kojima, kako navode, takođe treba dodeliti besplatne godišnje karte.

Različite cene

Tunel Sozina svečano je otvoren 2005. godine, a za završetak radova tadašnja vlada zadužila se 24 miliona evra. Kroz tunel svakodnevno prođe po nekoliko hiljada vozila, a cena putarine zavisi od kategorije vozila i kreće se od jednog evra za motocikle do 18 evra koliko se naplaćuje za motorna vozila sa četiri osovine visine preko 1,30 metara mereno kod prve osovine, a čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma.

NAJAVLjENA SMENA MENADžMENTA

Prema najavama Ministarstva kapitalnih investicija, uskoro se očekuje promena menadžmenta u "Monteputu". Početkom meseca, Vlada je usvojila novi statut te državne kompanije, kojim će Vlada vratiti punu kontrolu i nadzor nad radom odbora direktora.

- Predlog Ministarstva za novi odbor direktora naći će se u najskorijem mogućem roku - najavili su nedavno iz resora Mladena Bojanića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor