USPELI UPRKOS PRAZNOJ KASI: Predstavljeni rezultati jednogodišnjeg rada Vlade, pljušte obećanja

I. D. STOJADINOVIĆ

08. 12. 2021. u 07:39

AKTUELNA Vlada jedna je od najuspešnijih u istoriji, čine je pošteni ljudi, urađeno je mnogo za ukupni boljitak države, ali se u narednom periodu očekuje "ono najbolje", poručili su premijer i ministri tokom prezentacije rezultata prve godine rada.

УСПЕЛИ УПРКОС ПРАЗНОЈ КАСИ: Представљени резултати једногодишњег рада Владе, пљуште обећања

Krivokapić sa ministrima nakon formiranja Vlade prošle godine, Foto gov.me

Svi članovi Vlade složni su da je zatečeno stanje nezavidno, kao i da se, uprkos velikim izazovima, rezultati rada već vide.

Premijer Zdravko Krivokapić istakao je da je trenutna Vlada jedna od najuspešnijih u crnogorskoj istoriji, a da se uprkos opstrukcijama, zarobljenoj državi i praznoj kasi krenulo ka boljitku.

- Nema više progonjenih, nema progona novinara, građana, sveštenstva, desila se sloboda. Skup znanja i umeća rezultirao je domaćinskim upravljanjem. Nudimo programe za boljitak Crne Gore zbog toga smo neprijatelji svim političarima. Poruka ove vlade je jasna, pametno, izdržljivo za boljitak Crne Gore - poručio je premijer i naglasio da povratka na staro neće biti, te da očekuje da će tužilaštvo i sudstvo "da se pokrene iz močvare u koju ih je neko uvalio".

Foto D. Milovanović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da je ekonomija pre samo godinu bila u dramatičnom stanju i podsetio da su na početku mandata sa dva paketa podržali građane, naročito ranjive kategorije, penzionere, nezaposlene, ali i bankarski i turistički sektor, te da je sada u fokusu podrška građanima i privredi.

Ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić navela je da su poboljšali položaj zaposlenih i da u tom resoru nije bilo revanšizma, ali i da je izvršena depolitizacija sporta.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da istraživanja pokazuju da je njegov resor uspeo da poveća poverenje građana u policiju, a da su u tome uspeli zahvaljujući tome što rade na depolitizaciji tog organa. Najavio je jaču borbu protiv organizovanog kriminala, šverca cigareta i protiv raznih oblika nasilja.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović naveo je da su uvećali područje zaštićenog prostora za preko 3.000 kvadrata, te da se radilo na jačanju svesti o važnosti očuvanja prirodne sredine i značaju ekologije.

Prvi čovek resora poljoprivrede Aleksandar Stijović tvrdi da su jačali privrednu proizvodnju, uprkos svim poteškoćama, povećali subvencije, da ispunjavaju obaveze iz evropske agende, ali i da su realizovali u potpunosti agrobudžet. Dodao je i da revidiraju ugovore koji su bili štetni i koji su išli naruku koncesionaru i najavio otvaranje pet fabrika.

Ministarka javne uprave i digitalnog društva Tamara Srzentić kazala je da su pokrenuli mnoge projekte i strategije koje će građanima pomoći i olakšati život, a da je krajnji cilj digitalno društvo bez faksa, bez pečata, bez redova.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, kazao je da je Evropska komisija pohvalila spoljnu politiku Crne Gore, kao i da je diplomatija imala ulogu i u zdravstvenoj zaštiti građana.

Resor kapitalnih investicija ostvario je značajne uštede. Osnovana je nacionalna avio-

-kompanija, a započeto je bušenje u potrazi za naftom, poručio je ministar Mladen Bojanić. Istakao je i da su zaustavili davanje koncesija na male hidrocentrale, a naveo je i nastavak borbe protiv korupcije.

POŠTENjE

PREMA oceni vicepremijera Dritana Abazovića, aktuelnu Vladu čine pošteni ljudi koji su za samo godinu uradili mnogo, a u narednom periodu će još više, pa "najbolje tek dolazi". Ocenio je i da je značajan pomak postignut na polju borbe protiv korupcije i kriminala.

LEKOVI ĆE BITI JEFTINIJI

KADA je reč o rezultatima u resoru zdravlja, ministarka Jelena Borovinić Bojović istakla je da su za godinu nabavili više od 1,3 miliona vakcina, da je obezbeđeno preko 20 miliona donacija za Klinički centar, nedavno je uveden program "Brže do lekara".

Poručila je da se trenutno radi na smanjenju cena lekova, a da je kapitalni budžet za zdravstvo za narednu godinu veći, te da se po prvi put značajno povećavaju plate zdravstvenim radnicima.

SPASLI DRŽAVU OD BANKROTA

MINISTAR finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić istakao je da su državu spasli od bankrota i postigli najveći rast u Evropi. Podsetio je da je vraćeno 300 miliona evra starih dugova, napravljen programski budžet, napravljena ušteda od 25 miliona evra, zahvaljujući angažmanu sa četiri američke i evropske banke, kao i da su obezbeđeni besplatni udžbenici za osnovce i dečji dodatak.

- Želimo da povećamo primanja građana i da zaposlimo nezaposlene. "Evropa sad" će to omogućiti - istakao je Spajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)