PREKO GRANICE I NA TRENING UZ KOVID-POTVRDU: Ministarstvo donelo nove epidemijske mere, moguće odlaganje početka drugog polugodišta

I. D. STOJADINOVIĆ

13. 01. 2022. u 06:13

PRELAZAK crnogorske granice od danas je moguć uz ispunjen jedan od četiri uslova iz EU kovid-potvrde, predviđeno je novim epidemijskim merama koje će važiti nedelju dana.

ПРЕКО ГРАНИЦЕ И НА ТРЕНИНГ УЗ КОВИД-ПОТВРДУ: Министарство донело нове епидемијске мере, могуће одлагање почетка другог полугодишта

Foto D. Milovanović

Novina u odnosu na prethodno važeće mere je i to što je od danas dozvoljen rad teretanama i fitnes centrima, te poseta advokata zatvorenicima u ZIKS-u uz posedovanje kovid-potvrde. Osim toga, Ministarstvo zdravlja predložilo je i da se, zbog porasta broja inficiranih virusom korona, početak drugog polugodišta odloži za jednu sedmicu.

- U narednih sedam dana granice Crne Gore moguće je prelaziti uz ispunjen jedan od četiri uslova iz EU digitalne potvrde: da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem vakcina i da od dobijanja poslednje doze vakcine nije prošlo više od šest meseci. Dalje, da poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 18 sati ili dokaz da je osoba prebolela kovid, odnosno da je prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest meseci od pozitivnog PCR ili brzog testa - rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Predstavljajući nove mere, ministarka je saopštila da se omogućava rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu kovid-potvrdu, kao i da je uslov da se za jednu osobu mora obezbediti prostor od 10 metara kvadratnih.

Takođe, uz kovid-potvrdu su od danas dozvoljene posete advokatima i sudskim veštacima u obavljanju službene dužnosti, odnosno posete zatvorenicima na služenju zatvorskih kazni.

- U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Preporuka je da se raspust produži sedam dana, tako da školska godina, umesto 24. januara, počne 31. januara. O ovoj meri konačnu odluku doneće Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mera ostaje na snazi - kazala je ministarka.

Jelena Borovinić Bojović, Foto printskrin-gov-me

Mere donete pred Novu godinu, prema oceni Jelene Borovinić Bojović, dale su rezultate, te su brojke bolje nego u zemljama regiona.

- Brojke su takve kakve jesu, ali nisu zabrinjavajuće. Zdravstveni sistem može da odgovori na izazove - tvrdi ministarka.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je kazao da je među građanima koji su u januaru inficirani virusom korona najviše mladih.

Foto gov.me

NAJVIŠE ZARAŽENIH U BUDVI

PREMA poslednjim podacima IJZCG, u Crnoj Gori je trenutno aktivno 17.413 slučajeva kovid 19 infekcije. Najviše obolelih na 100.000 stanovnika registrovano je u Budvi, Tivtu i Podgorici. U Budvi je registrovano 4.048 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, u Tivtu 3.876, Podgorici 3.537, Nikšiću 3.332, Šavniku 3.273, na Cetinju 3.182, Kotoru 3.046, Baru 3.021.

- Čak 60 odsto zaraženih u januaru su osobe od devetnaeste do pedesete godine života. Na taj način dovode u rizik i svoje starije ukućane koji su bili suzdržani i nisu se izlagali masovnim skupovima ili susretima - kazao je Galić, pozivajući građane koji se još nisu vakcinisali protiv kovida 19, da to učine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega