GRAĐANIMA STANDARD, GAZDAMA MANJI POREZ: Vlada čvrsto stoji iza programa "Evropa sad" koji je koristan i za radnike i privrednike

I. D. STOJADINOVIĆ

15. 01. 2022. u 08:38

U FOKUSU Vlade je program "Evropa sad", koji donosi korist i radnicima i poslodavcima.

ГРАЂАНИМА СТАНДАРД, ГАЗДАМА МАЊИ ПОРЕЗ: Влада чврсто стоји иза програма Европа сад који је користан и за раднике и привреднике

Foto Vlada CG

Po rečima ministra ekonomskog razvoja i predsednika Koordinacionog tela za praćenje pograma Jakova Milatovića, realizacija će teći onako kako je zamišljena, a poslodavci koji se ne budu pridržavali svega što program predviđa, suočiće se sa drakonskim kaznama. Rekao je da neće biti selektivnosti, a prema njegovoj oceni, nema razlog zašto se ne bi pridržavali.

- Program je normiran da bude "vin-vin" i za radnike i za poslodavce. Povećaće standard građana, a kada je reč o poslodavcima, njima će biti smanjeno poresko opterećenje. Ono što "Evropa sad" donosi je povećanje neto zarade za radnike i smanjenje poreskog opterećenja. Povećanjem zarada dodatno se stimuliše potrošnja, što će dodatno pospešiti ekonomski rast i neutralisati gubitak koji država ima kroz umanjenje poreza i doprinosa - kazao je ministar.

Jakov Milatović, Foto: Printskrin

Milatović tvrdi i da rast cena neće "pojesti" povećanje zarada, uz napomenu da će prosečna plata biti uvećana za više od 20 odsto, a da je rast cena u prethodnom periodu bio 4,4 odsto.

- Ako je 4,4 odsto rast cena veći od 20 odsto rasta plata, onda ja ne znam. Ne znam kako može neko da plasira drugačije teze, odnosno da će povećanje plata pojesti rast cena. Ne razumemo svi isto matematiku, a to je matematika za osnovnu školu - poručio je ministar dodajući da će realna kupovna moć porasti 20 procenata, a da su sve ostalo maliciozne procene.

Milatović je istakao da inspekcija ima podatke o zaradama i ugovorima i da će oni poslužiti za kontrolu kako bi se podaci upoređivali, te podsetio da predviđena norma jasno kaže da svako umanjenje poreza i doprinosa koja se odnose na radnika moraju da se reflektuju kroz povećanje njihove neto zarade. To je, navodi, prvi korak u strukturnim promenama u crnogorskoj ekonomiji.

- Ovo je naša velika pobeda u odnosu na sivu ekonomiju i to će biti prioritet naše Vlade kako bismo stavili akcenat na fer poslovanje. To je zakonska norma čija će se neimplementacija proveravati. Njeno neprimenjivanje će se drakonski kažnjavati - kazao je Milatović.

Foto gov-me

Zamenica direktora Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević kazala je da Uprava radi na pojačanju kapaciteta, te da je trenutno aktivno 32 inspektora rada. Ona je podsetila da za nepoštovanje zakona slede kazne i do 20.000 evra.

Koordinaciono telo za praćenje programa "Evropa sad", na čijem čelu je Milatović, formirano je u četvrtak, a kako su objasnili iz Vlade, njegovi zadaci će biti praćenje i koordinacija aktivnosti u okviru implementacije programa "Evropa sad", kao i praćenje, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, otklanjanja prijavljenih nepravilnosti prilikom implementacije programa.

PRIRODNA SELEKCIJA

V. D. direktorka Uprave prihoda i carina Milena Petričević kazala je da ako neki poslodavac sebi želi dobro nema razloga da ne postupi u skladu sa zakonom.

- Možda je dobro da se napravi prirodna selekcija i da onaj ko nema kapaciteta da radi po zakonu, oslobodi mesto nekom ko može - kazala je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024