IZBORI PRE PADA VLADE: Crna Gora u dubokoj krizi vlasti, ustavne mogućnosti određuju sledeće korake sukobljenih strana

V. KADIĆ

21. 01. 2022. u 19:18

MANjINSKA vlada ili izbori?

ИЗБОРИ ПРЕ ПАДА ВЛАДЕ: Црна Гора у дубокој кризи власти, уставне могућности одређују следеће кораке сукобљених страна

Vlada Crne Gore

To je dilema oko koje se "ukrštaju koplja" vlasti i opozicije u Crnoj Gori. Iz kabineta predsednika Vlade oglasili su se povodom najavljenog formiranja manjinske vlade pozivajući se na Ustav koji ne ostavlja prostor predsedniku države (Milu Đukanoviću) da u jednom mandatu parlamenta, dva puta predlaže mandatara za sastav Vlade, pogotovo u konkretnoj situaciji kada je već jednom dao "zeleno svetlo" premijeru Zdravku Krivokapiću da sastavi svoj tim, a za koji je dobio većinsku podršku Skupštine Crne Gore.

- Član 103 Ustava Crne Gore jasno definiše da predsednik Crne Gore samo nakon parlamentarnih izbora, i niti jednom više, ima pravo da u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine Crne Gore, može Skupštini predložiti mandatara za sastav Vlade - navodi se u saopštenju kabineta premijera, uz podsećanje da je trenutni sastav Skupštine Crne Gore konstituisan 23. septembra 2020. godine, čime je, kako navode, jasno da prekluzivni rok od 30 dana, definisan članom 103 Ustava Crne Gore, istekao pre više od 450 dana, te da predsednik Crne Gore, više nema mogućnost predlaganja novog mandatara. - Ukoliko bi predsednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada Vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava Crne Gore, čime bi se stekli uslovi da Skupština bez odlaganja pokrene inicijativu ka Ustavnom sudu Crne Gore, radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava od strane predsednika Crne Gore. Postojeća Vlada može se samo rekonstruisati sa postojećim premijerom, dok bi svaka promena premijera mogla biti jedino moguća posle novih parlamentarnih izbora.

Trećeg i četvrtog februara u Skupštini Crne Gore raspravljaće se o tri tačke dnevnog reda - najpre o smeni Dritana Abazovića sa mesta vicepremijera i postavljanja na njegovo mesto Milojka Spajića ministra finansija i socijalnog staranja, zatim o smeni Vlade Zdravka Krivokapića i šefa parlamenta Alekse Bečića.

- Skupština Crne Gore za vreme mandata predsednika parlamenta Alekse Bečića, nije bila mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspela da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore - navodi se u saopštenju skupštinske opozicije, koja je predala inicijativu za razrešenje Bečića, da bi potom reagovali iz Demokratske stranke ističući da pomenuta inicijativa nije nikakva inicijativa opozicije, već Građanskog pokreta URA i "moguće drugih političkih izdajnika iz parlamentarne većine i tzv. koalicije za 21 milion", jer opozicija, bez pakta sa njima, Bečića nikada ne bi mogla smeniti.

Politički postupci potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i GP URA predstavljaju pokušaj prekrajanja izborne volje građana od 30. avusta 2020, saopštila je ministarka odbrane Olivera Injac.

- Koncept nove manjinske vlade predstavlja prečicu kojom neodgovorni pojedinci pokušavaju revitalizovati hibridni režim i njegove glavne perjanice kroz postupno vraćanje na vlast - kazala je Olivera Injac.

Crnu Goru danima potresaju sve masovniji protesti građana, uglavnom onih koji su kroz litijaški pokret doveli do pada režima Mila. Sa tih skupova šalju se poruke da je na delu izdaja izborne volje od 30. avgusta 2020. koja će se morati braniti po svaku cenu.

SMENA ZBOG IDEJE

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić (na slici) naveo ja na "Tviteru" da će mu biti čast da bude smenjen zbog ideje, "a ta ideja je da bude narodna, a ne mafijaška volja".

U Skupštinu Crne Gore stigao je predlog da se Bečić razreši sa mesta predsednika parlamenta, potpisom 38 poslanika opozicionih partija - DPS, SDP, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Bošnjačke stranke i Albanske koalicije "Jednoglasno".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki