PROSVETA PRETI ŠTRAJKOM: Profesori zahtevaju veće koeficijente, traže da im zarade budu kao kolegama u zdravstvu

I. D. STOJADINOVIĆ

22. 01. 2022. u 08:38

IAKO je svako povećanje zarada, pa i ono koje predviđa program "Evropa sad", dobrodošlo, prosvetni radnici nisu zadovoljni zaradom i statusom u društvu.

ПРОСВЕТА ПРЕТИ ШТРАЈКОМ: Професори захтевају веће коефицијенте, траже да им зараде буду као колегама у здравству

Nastavnici traže bolje uslove, Foto Ministarstvo prosvete CG

Ukoliko nadležni ne uvaže zahtev da se prosvetarima poveća koeficijent, pokrenuće štrajk, a u krajnjem, organizovaće i protest.

Olivera Leković iz NVO "Prosvetna zajednica" navodi da prosvetne radnike plaši veliki broj nedoumica i nedorečenosti koje sa sobom nosi program "Evropa sad". Kako kaže, nije jasno koliko je ovakvo povećanje održivo, nejasno je na koji način će funkcionisati zdravstvena zaštita radnika.

- Posebno smo nezadovoljni jer se to povećanje plate ne bi odnosilo na povećanje koeficijenta, kao što je slučaj sa zdravstvom i nekim drugim profesijama. Zdravstvo je uz pomoć svojih sindikata i resornog ministarstva uspelo da obezbedi, osim 17 odsto koji idu uz projekat, i povećanje koeficijenta za 30-40 odsto - kazala je Lekovićeva za "Novosti".

- Naše plate su sad, a naročito će od februara kroz "Evropa sad", biti značajno niže od plata zaposlenih sa srednjom stručnom spremom drugih profesija, koje su takođe delatnosti iz domena javne uprave. Osim što su nam plate manje od zaposlenih u zdravstvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, naše plate su trenutno u proseku manje za 100 evra od zaposlenih u javnoj upravi koji rade u administraciji i kojih je u eri računara zaposleno više od 15.000. Na ovaj način se narušava i princip ujednačenosti zarada u javnom sektoru.

Navodi i da ukoliko bi ostao predlog da se profesorima u školama i vrtićima plata uveća u proseku 17 odsto, koeficijent bi ostao isti - 7,67, a plate značajno niže u odnosu na posao koji obavljaju.

- Naš zahtev je da se u što kraćem roku uradi izmena i dopuna Zakona o zaradama u javnom sektoru, zato što nije postavljen na realne i održive osnove i jer se odstupilo od koncepta ujednačenosti zarada - dodaje Lekovićeva.

- Tražimo od Vlade i Ministarstva finansija da usvoje naš predlog povećanja koeficijenta profesorima zaposlenim u školama i vrtićima na 12,56. Ako se ne ispune naši zahtevi, pozvaćemo kolege na obustavu svih radnih obaveza koje ne ulaze u minimum procesa rada, a nametnuti su nam Zakonom o štrajku.

Olivera Leković, Foto Privatna arhiva

Na kraju, kao krajnju meru najavljuju organizovanje protesta, ukoliko se Vlada i Ministarstvo finansija na sve ovo ogluše.

BEZ REAKCIJA NA PETICIJU

NVO Prosvetna zajednica pokrenula je i peticiju "Povećanje startnog koeficijenta na plate profesora u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Koeficijent 12.56 je naš cilj!". Za kratko vreme prikupljeno je oko 7.500 potpisa, što je oko 65 odsto zaposlenih u prosveti. Ipak, uprkos tolikom broju potpisa krajem decembra upućenih Vladi i nadležnim ministarstvima, odgovora još nema.

DEGRADIRANjE

PREMA rečima Lekovićeve, u Prosvetnoj zajednici poseban šok su doživeli kada su nedavno svi poslanici jednoglasno izglasali povećanje, kako kaže, svojih ionako velikih plata, i to za 200 i više evra.

- Tako ćemo imati poslanike koji će, pored svih beneficija i honorara, imati platu oko 3.000 evra. Da li ovo neko decenijama sistematično želi da uništi državni sistem degradiranjem obrazovanja i ugleda nastavnika - pita Lekovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)