KRIVOKAPIĆ GUBI KOMPAS: Napada Srpsku pravoslavnu crkvu!

Novosti onlajn

25. 01. 2022. u 12:35

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je danas da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije potpisan i zbog nekih episkopa koji ne žele da bude potpisan.

КРИВОКАПИЋ ГУБИ КОМПАС: Напада Српску православну цркву!

Vlada CG

Krivokapić je to kazao odgovarajući na pitanja novinara nakon što je govorio na konferenciji Značaj slobode medija za poglavlje 27 i proces evropskih integracija.

- Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan, ne zbog Zdravka Krivokapića, nego zbog političkih igara istoričara, analitičara. Ali bogami i nekih episkopa koji ne žele da bude potpisan - rekao je on.

Krivokapićevo zamišljanje Temeljnog ugovora

U Krivokapićevom pismu od pre nekoliko dana se pominje da se u prvobitnoj verziji Nacrta ugovora koristi pojam „sudska istraga”, pored činjenice da u Crnoj Gori već desetak godina istraga nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva. Rečeno je da je ukazano na to da korišćenje termina „mere bezbednosti” u prvobitnom Nacrtu ugovora nije kompatibilno sa određenjima iz Krivičnog zakonika Crne Gore, imajući u vidu način na koji je definisan taj institut. Premijer je u pismu izrazio spremnost da se proces usaglašavanja završi u najkraćem roku, kako bi Temeljni ugovor bio potpisan.

Mitropolit Joanikije je prethodno izjavio da je potpisivanje ugovora "jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidi nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto Temeljni ugovor ne bi bio potpisan".

Patrijarh Porfirije deli isto mišljenje. - To je veoma važan dokument. Mislim da ćemo u najskorije vreme doći do prihvatljivog dokumenta i da ćemo potpisati ugovor pre svega na korist vernog naroda, ali istovremeno i kao jedan demokratski zadatak koji treba da ispuni država Crna Gora. Bavimo se tom temom i mislim da ćemo doći do dokumenta koji je zadovoljavajući za obe strane – istakao poglavar Srpske pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO:

PROTEST U NIKŠIĆU: Nemanja Vuković, predsednik nikšićkog parlamenta obratio se okupljenim građanima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a