SAD MU KRIVE I VLADIKE: Zdravko Krivokapić o nepotpisivanju Temeljnog ugovora, Mitropolija ne podržava nijednu političku opciju

V. KADIĆ

26. 01. 2022. u 07:00

U OPŠTOJ pometnji oko opstanka ili pada njegovog kabineta, predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić optužio je deo episkopa Srpske pravoslavne crkve da su krivi za nepotpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

САД МУ КРИВЕ И ВЛАДИКЕ: Здравко Кривокапић о непотписивању Темељног уговора, Митрополија не подржава ниједну политичку опцију

Foto Tanjug

- Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan, ne zbog Zdravka Krivokapića, nego zbog političkih igara istoričara i analitičara. Ali bogami i nekih episkopa koji ne žele da bude potpisan - kazao je Krivokapić.

Samo nekoliko dana ranije premijer je uputio pismo patrijarhu srpskom Porfiriju pominjući da se u prvobitnoj verziji nacrta ovog ugovora koristi pojam "sudska istraga", pored činjenice da u Crnoj Gori već desetak godina istraga nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva. Ukazano je i da korišćenje termina "mere bezbednosti" u prvobitnom Nacrtu ugovora nije spojivo sa određenjima iz Krivičnog zakonika Crne Gore. Bez obzira na to, Krivokapić je u pismu izrazio spremnost da se proces usaglašavanja završi u najkraćem roku kako bi Temeljni ugovor bio potpisan.

U "prokuvavanju" političke temperature, međutim, opet se našla Srpska crkva. Iz cetinjske mitropolije u utorak su poručili da Crkva nije dala podršku nijednoj političkoj opciji niti namerava da učestvuje u političkim kalkulacijama.

- Za Mitropoliju je dragocena i važna izborna pobeda nad bogobornim bivšim režimom od 30. avgusta 2020. koju su stranke sadašnje parlamentarne većine izvojevale na talasu svenarodnih litija. Neka niko od Mitropolije ne očekuje da će ona dati podršku formiranju bilo koje vlade koja bi na mala ili velika vrata, posredno ili neposredno, vratila na vlast bivši režim - ističu u Mitropoliji.

Potresi u Vladi Zdravka Krivokapića kulminiraju ovih dana premijerovim otkrivanjem "sumnjivih lica" u svom kabinetu, najavama smene šefa diplomatije Đorđa Radulovića, kao i vicepremijera Dritana Abazovića. Premijer je preuzeo Ministarstvo pravde kojim je rukovodio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Vicepremijer Dritan Abazović kaže da ga najavljene smene ne sekiraju.

- Smene su odraz nemoći. Što se mene tiče, nema problema. Četvrtog februara sa vladom će biti sve gotovo. Ako neko želi da nezakonitim radnjama takne ustavni poredak, pogotovo bezbednosni sektor, da bi izazvao nemire u Crnoj Gori, imaće adekvatan odgovor - poručio je Abazović.

Predsednik Skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević kazao je da neće prisustvovati sednici Veća za nacionalnu bezbednost jer, kako je istakao, ne želi da daje legitimitet Krivokapiću i Abazoviću u "njihovoj borbi za fotelje".

- Vlada Zdravka Krivokapića je mrtva i to je svakom jasno - jasan je Knežević.

OSTAVKE

NAKON što je premijer preuzeo rukovođenje i Nacionalnim savetom za borbu protiv korupcije, koji je do pre dva dana vodio Abazović, u vladinom timu usledile su - ostavke. Profesor Milan Popović, rukovodilac stručnog tima Vanja Ćalović Marković i Milena Popović Samaradžić su se povukli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije