PROTEST PODRŠKE ĐOKU DROBNJAKU: Špediter iz Bara jedini uhapšen za kokain iz "Volija", sugrađani izašli na ulice (FOTO/VIDEO)

B. Dabić

26. 01. 2022. u 16:01

“NEVIN u zatvoru, krivci na slobodi”, “Svi smo mi Đoko Dronjak” “Nije odbio, prošao je poligraf” ovo su neki od istaknutih transparenata sa protesta građana Bara koji je održan u znak podrške špediteru Đoku Dronjaku koji je uhapšen nakon što je zaplenjeno oko 500 kilograma kokaina u magacinu Volija.

ПРОТЕСТ ПОДРШКЕ ЂОКУ ДРОБЊАКУ: Шпедитер из Бара једини ухапшен за кокаин из Волија, суграђани изашли на улице (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: B. Dabić

Zbog šverca droge uhapšen je jedan čovek koji za 49 godina života nije imao ni saobraćajni prekršaj.

Oko 300 Barana potpisalo je peticiju tokom jednočasovnog mirnog protesta ispred glavne kapije Luke Bar.

Foto: B. Dabić

Špediter Miloš Rakočević kazao je da postoji mejl u kome se Drobnjak obraća carini, Šefu carine.

HOĆEMO DA PRAVDA NAĐE PUT

Među okupljenim na protestu su bili Drobnjakovi roditelji, supruga, rođaci,  kolege, a i više stotina Barana . Đokov brat od strica Mirko Drobnjak zahvalio se okupljenim građanima na podršci. 

- Na srce nas boli kad vidimo šta se dešava. Mi hoćemo jedno, da pravda nađe put. Da Đoko izađe iz toga zatvora, živ i zdrav, kazao je Mirko Drobnjak.

- On je tražio da se skenira sva roba na 130 kontejnera, koji su stigli na ta dva broda. To mu nije uzeto kao dokaz - kazao je Rakočević. Prema rečima Rakočevića, uradio je sve po procedurama, a stavljene su samo Drobnjaku lisice na ruke.  

Rešenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, a po osnovu predloga Specijalnog tužioca, određen je pritvor špediteru Drobnjaku, zaposlenom u DOO "DIBIEM" Bar. On je uhapšen 12. januara po nalogu Specijalnog tužioca. 

Drobnjakov kolega Miloš Rakočević pročitao je zahtev upućen  Specijalnom tužiocu u kome se pored ostalog navodi: "Posao špeditera  i postupanje po ugovoru o špediciji ne predstavlja obavezu, niti je to tehnički moguće da špediter vrši niti proveru kontejnera, ni sadržinu, niti je moguće tu kontrolu izvršiti jer za to špediteri nisu ni nadležni, pa ni tehnički, ni kadrovski opremljeni".

- Mi smo svi saglasni da se radi o jako čestitom i poštenom špediteru-radniku, koji je porodičan čovek i otac, dvoje primerne dece, i sve nas boli njegovo pritvaranje, jer je očigledno došlo do drastične greške u zaključku, da je on znao, ili mogao znati  da se zaplenjena droga nalazi u bilo kojem od kontejnera, imajući u vidu njegov opis poslova, koje mi svakodnevno radimo. Pogotovo jer ga svi poznajemo i veoma dobro znamo da se ne bi nikad upustio u bilo koju nedozvoljenu radnju - naveo je Rakočević, ističući da kao kolege, poznanici, "jednostavno smo primorani da pokušamo da zaštitimo našu profesiju i sve nas od ovakvih postupaka".

- Zahtevamo da se Đoko Drobnjak  odmah pusti iz pritvora i obustavi postupak, jer odgovorno tvrdimo da se iz ovakvih radnji – špediterskih poslova - nisu mogli ostvariti nikakvi elementi bilo kog krivičnog dela, jer su poslovi špedicije predviđeni zakonom i sastoje se u obavljanju špediterskih usluga za naknadu, a ne za skeniranje sadržine kontejnera i pregled robe, jer je to posao drugih gore navedenih organa. Mi dole potpisani molimo Specijalnog tužioca da pod hitno sagleda sve okolnosti koje smo naveli, a posebno da ima u vidu, da je pritvoren potpuno nevin, što je dokazao tokom ispitivanja, što svi znamo, i da je naneta užasna šteta i veliki bol i njemu i njegovoj porodici, pa i svima nama, Molimo da se odmah pusti na slobodu i da mu se ukine pritvor, naveo je Rakočević.

SDT: SUMNjIČI SE DA JE ŠVERCOVAO KOKAIN IZ EKVADORA U CRNU GORU

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podnelo je polovinom januara krivičnu prijavu protiv špeditera Đoka Drobnjaka koji se sumnjiči da je deo međunarodne kriminalne organizacije koja se sumnjiči za šverc kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru.

Iz  SDT-a su naveli  "Drobnjak je, sumnja se, u kriminalnoj organizaciji koju su formirala dva neidentifikovana lica, između ostalog, imao zadatak da vrši manipulaciju kontejnerima u kojima su bile banane, da dostavlja brojeve kontejnera u cilju izuzimanja kokaina ispod mera nadzora na carinskoj zoni".

BONUS VIDEO: PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI - Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba