SAHRANJEN ČUVENI GUSLAR MILOŠ ČEPIĆ: Čuvar tradicije srpskog naroda pljevaljskog kraja

M. D.

16. 03. 2022. u 21:56

DANAS je, na groblju na Radosavcu kod Pljevalja, sahranjen Miloš Čepić, narodni guslar, autor više knjiga i filomova sa temama iz narodnog života i tradicije srpskog naroda pljevaljskog kraja.

САХРАЊЕН ЧУВЕНИ ГУСЛАР МИЛОШ ЧЕПИЋ: Чувар традиције српског народа пљеваљског краја

M.Drobnjak

Čepić je preminuo, u utorak, u 70- toj godini nakon kraće bolesti.

Miloš Čepić rođen je 1952. godine u Hoćevini kod Pljevalja. Gimnaziju je završio u Pljevljima, a potom višu ugostiteljsku školu, što mu je predodredilo zanimanje ugostiteljske  struke.

Bio je nekoliko godina predsednik Guslarskog društva „Pljevlja“ i osnivač ove organizacije koja je pod njegovim rukovodstvom ostvarila zapažen uspeh na brojnim guslarskim smotrama širom Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Bio je više puta član  žirija na tim festivalima.

Dugi niz godina, bez ičije pomoći, pokušavao je da od zaborava sačuva etno-nasleđe i narodne običaje srpskog naroda pljevaljskog kraja.

Snimio je sedam filmova posvećenih očuvanju narodnih običaja.

Njegova tri dokumentarna filma sa etno sadržajima:  „Svadba u pljevaljskom kraju“, „Krsna slava“, Krsna slava i Božić“ osvojila su  prve nagrade na domaćim i međunarodnim smotrama, među kojima i prvu nagradu na festivalu u Moskvi, gdje je u konkurenciji bilo 400 filmova etno sadržaja.

Njegov film “Po potonjoj” dobio je drugu nagradu Srebreni pastir na festivalu u Kučevu.

-Suština duhovnog razvoja jednog naroda na najbolji način se razumije proučavanjem običaja i kulturne tradicije – govorio je ranije Čepić za “Novosti”.

Dugi niz  godinama se bavio prikupljanjem izvornih narodnih pesama, muških i ženskih, sa različitim načinom pevanja. Ranije je snimio dve audio kasete izvornih narodnih pesama a obe te kasete, kao i njegovi filmovi nalazae se u Etno-muzeju u Beogradu.

Bio je napisao scenario i režiju za etno-film “Hljeb naš nasušni u 21. veku”, čak i scenario  po kome bi se moglo da snimi deset televizijskih epizoda, ali zbog nedostatka  novca nije došlo do realizacije.

Autor je više knjiga  sa temama iz narodnog života i tradicije naroda pljevaljskog kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!