NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

ĐUKANOVIĆ OPET O "NACIONALISTIČKIM NASRTAJIMA": Predsednik DPS na proslavi dana stranke

V. K.- B. P.

17. 06. 2022. u 21:57

LIDER Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je večeras na proslavi dana stranke da je 31 godina iza DPS gotovo bez izuzetka vreme uspeha njihove politike.

ЂУКАНОВИЋ ОПЕТ О НАЦИОНАЛИСТИЧКИМ НАСРТАЈИМА: Председник ДПС на прослави дана странке

Foto DPS

Posebno ranih devedesetih, kada je, kako je ocenio, sačuvala mir, učvrstila stabilnost i unapređivala međunacionalne i međuverske odnose, uspostavila ekonomsku održivost, trasirala nacionalne interese i njenu viziju razvoja, politika koja je Crnu Goru dovela do obnove nezavisnosti i koja je, kako je dodao, Crnoj Gori obezbedila realizaciju krupnih investicija u saobraćajnoj, turističkoj i energetskog infrastrukturi.

-Tridesetog avgusta 2020. godine dočekali smo nova iskušenja. I za DPS i za građansku i evropski Crnu Goru. Jasno znajući svoju ulogu u savremenoj Crnoj Gori ta iskušenja smo prepoznali kao novu šansu. Šansu da se zrelo suočimo sa svojim slabostima. Gotovo je neminovno da nakon 30. godina vršenja vlasti iskažate slabosti. Nakon detekcije potrebno im je odgovorno pristupiti i odlučno ih eliminisati. Zato smo se upustili u proces reformi - istakao je Đukanović. -U tom procesu pokazali smo da imamo kapacitet da slabosti otklanjamo i unaprijeđujemo kvalitet politike. Ipak, nije to bilo najteže iskušenje. Najteže je bilo kako odbraniti Crnu Goru od nacionalističkih nasrtaja posle 30. avgusta 2020. godine. Svi ideolozi i akteri velikodržavnog nacionalizma na Balkanu su naš poraz razumeli kao otvorena vrata za promociju retrogradne politike, i kao okidač za ponovni pokušaj aneksije Crne Gore. Krupno iskušenje je bilo suočiti se sa tom političkom, medijskom i finansijskom ofanzivom na Crnu Goru. To je bila najteža ofanziva u savremenoj Crnoj Gori. Iskušenje je bilo toliko veće što se trebalo nositi sa njim iz posve nove perspektive - iz perspektive opozicionog delovanja. Ipak, Crna Gora je ostala na matičnom toku razvoja, sačuvala nezavisnost, učvrstila međunarodni i međunacionalni sklad i dobre odnose sa susedima. Sačuvala NATO poziciju i lidersku poziciju u pregovorima sa EU. Nije Crnu Goru to sačuvala zato što nije bila napadnuta. Ostala je Crna Gora na tom koloseku zahvaljući državno odgovornoj opoziciji koju je predvodila DPS i ostala je na tom koloseku zahvaljujući probuđenim patriotsko-građanskom aktivizmu. Zbog toga imamo razloga biti ponosni ne samo na period kada smo vršili vlast nego i na ono što smo uradili u prethodne dve godine.

Đukanović se osvrnuo na novu manjinsku vladu.

- Siguran sam da se Crna Gora nalazi u boljem stanju nego pre nekoliko meseci. Veoma je važno da imamo kontrolne mehanizme, imamo pouzdane partnere koji su konstituenti vlade i koji će voditi računa o ključnim nacionalnim interesima Crne Gore. Ne smemo misliti da smo posao završili. Ključni izazovi su tek pred nama. Moramo pokazati da smo spremni da nastavimo sa reformama, da radimo na daljem unapređivanju našeg rada kako bismo naredne godine nakon izbora preuzeli stožer državne politike, naglasio je predsednik DPS-a Milo Đukanović.

BONUS VIDEO - Kako je pao Milo Đukanović?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!