ŽRTVE JAME "KOTOR" JOŠ ČEKAJU SMIRAJ: U Skupštini pokrenuto pitanje nerasvetljenog zločina komunista u Drugom svetskom ratu

V. KADIĆ

29. 06. 2022. u 07:39

JAMA "Kotor" u gornjepoljskom kraju kod Nikšića u svojim dubinama decenijama krije kosti žrtava komunističkog terora u Drugom svetskom ratu.

ЖРТВЕ ЈАМЕ КОТОР ЈОШ ЧЕКАЈУ СМИРАЈ: У Скупштини покренуто питање нерасветљеног злочина комуниста у Другом светском рату

Foto Skupština CG

Pretpostavlja se da je na ovom mučilištu zatrpano oko 300 ljudi. Porodice onih kojima je presuđeno bez suda čekaju dan kada će preuzeti posmrtne ostatke i dostojno sahraniti.

Nažalost, nadležne državne institucije još nisu započele ekshumaciju iako su istražne radnje u ovom slučaju započete još u februaru 2018. godine. Na to je juče ukazao poslanik Demokratskog fronta profesor dr Budimir Aleksić tražeći odgovor od ministra pravde Marka Kovača kada će se krenuti sa mrtve tačke.

- Punih 76 godina nakon tih monstruoznih zločina, novinari reporteri su u februaru 2018. potvrdili postojanje masovne grobnice u blizini Nikšića - jame zvane "Kotor". Prvi put od surovih zločina, koji su u kontinuitetu trajali više od godinu (od početka 1942. do marta 1943), tajnu jame bezdanice u mestu Dubrave iznad nikšićkog sela Šume, ekipa novinara je otkrila fotografijama posmrtnih ostataka stradalih mučenika. Iako je dan nakon objavljivanja ove informacije tužilaštvo najavilo reakciju, konkretnih pomaka u tom pravcu nije bilo, i još ih nema - kazao je Aleksić.

Budimir Aleksić, Foto DF

On je podsetio da je u martu 2020. Savet za građansku kontrolu rada policije pozvao Institut za javno zdravlje da Višem državnom tužilaštvu u Podgorici bez daljeg odlaganja dostavi izveštaj o mikrobiološkoj analizi vazduha u jami "Kotor", jer to nije učinjeno ni nakon pola godine.

- Sanitarno-ekološki inženjer Instituta za javno zdravlje Dušan Kostić još je 16. septembra 2019. sa zida jame, na dubini od dva i po metra, vatrenim štapićem izuzeo uzorak vazduha zbog mikrobiološke analize, ali o tome nije dostavljen odgovarajući izveštaj. Savet za građansku kontrolu rada policije je proveravao zašto su službenici Centra bezbednosti Nikšić tek početkom marta 2020. Višem državnom tužilaštvu dostavili službenu zabelešku o aktivnostima sanitarno-ekološkog inženjera Instituta za javno zdravlje Dušana Kostića koju je napravio pola godine ranije.

Aleksić je naveo da od tada do danas nadležne državne institucije ništa nisu preduzele po tom pitanju, što ga je motivisalo da ministru postavi ovo pitanje.

- Bilo bi prirodno i logično da konačno i Vlada Crne Gore pokrene proces suočavanja s prošlošću - proces kome treba pristupiti objektivno, naučno, moralno i bez selekcije.

Marko Kovač, Foto Vlada CG

NE TREBA BEŽATI OD PROŠLOSTI

SUOČAVANjE sa prošlošću je bolna ali, rekao bih, nužna i neizostavna tema, za sve koji žele dobro ovom društvu. Beg od prošlih vremena i skrivanje od istorijskih činjenica nisu zalog za lepšu budućnost. Naprotiv. S tim u vezi, iako nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva pravde, pokušaću u najkraćem roku da prikupim sve relevantne podatke o ovom slučaju i vas sa time upoznam. Verujem i da će nam Vrhovno državno tužilaštvo dostaviti tražene informacije u najkraćem roku - odgovorio je ministar pravde Marko Kovač.

Ljude ubijali maljevima

IAKO je od ovog događaja prošlo dosta vremena, još ima živih svedoka koji pamte te događaje. Ljudi su ubijani iz vatrenog oružja ili drvenim maljevima. Kao žrtve pominju se imena sveštenika Vase Popovića, kapetana banjsko-vučedolske opštine Rista Bjelice.

Istoričari navode da je u Nikšiću predsednik prekog suda bio Sava Kovačević, koji je u jednom procesu, gde je bilo 19 optuženih - osmoro osuđeno na smrt, a među njima je bilo petoro njegovih najbližih rođaka!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)