I SVETLANA FILIPOVA U KOLU KOMITA: Peticiju protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC potpisalo 3.000 građana

V.KADIĆ

05. 07. 2022. u 10:06

MEĐU tri hiljade potpisnika protivljenja usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kako su objavili mediji bliski ideologiji bivšeg režima, nalazi se i Svetlana Vujanović, supruga nekadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, dugo godina sudija Višeg i Apelacionog suda.

И СВЕТЛАНА ФИЛИПОВА У КОЛУ КОМИТА: Петицију против потписивања Темељног уговора са СПЦ потписало 3.000 грађана

Foto Arhiva "Novosti"

Među potpisnicima ima značajan broj onih koji nisu pravoslavni Crnogorci nego Bošnjaci i Albanci. Čak se jedan potpisao kao Ante Pavelić!

Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić obratio se potpisnicima takozvanog "Proglasa - peticije protiv potpisivanja Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Ako bi se na ovom nesrećnom spisku protivnika i ratnika protiv Crkve i protiv Boga, nesrećnim slučajem, našao neki moj pokojni prijatelj, drug, kum, rođak, klijent, ili koji god drugi pokojnik kojeg sam na bilo koji način nekad poznavao ili imao bilo što sa njim, ja se javno odričem takvog neprijatelja Crkve, jer sa takvima, koji nas 95 odsto pravoslavnih vernika i Srpsku pravoslavnu crkvu kao jedinu kanonsku Crkvu, smatra izdajnicima i okupatorima sopstvene države, ja ne želim niti ću imati ikakve veze ili odnosa. Neka se takvi, ne muči da me zove ni na svadbu ni na sahranu. Ni na radost ni na žalost - navodi se u reagovanju advokata Kavarića, koji dodaje da sa takvim bogoborcima i bogohulnicima neće nastaviti normalnu komunikaciju kada se pred Bogom i pred Svetom Crkvom i u Manastiru pokaju i ispovede za svoju glupost, za svoju zabludu, i za svoj rat protiv Boga i protiv Crkve.

Pitanje Temeljnog ugovora antivernike i antipravoslavce gurnulo je u očaj. Komite u nedostatku podrške za ovu peticiju zloupotrebljavali su imena ljudi koji ničim ne pripadaju njihovoj ideologiji. Društvene mreže su prepune takvih koji prete tužbama i krivičnim prijavama.

Najava da će Temeljni ugovor Vlada Crne Gore potpisati vrlo brzo sa SPC po mišljenju jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, to će ipak sačekati jedno vreme, odnosno dozvolu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

- On će ili trgovati sa međunarodnim faktorom ili kupovati vreme ili će srušiti Vadu.

Neće ići to baš tako lako. Đukanović je bio izložen pritisku na samitu NATO u Madridu, da je neprihvatljivo, čak i za NATO, da se jedna tradicionalna verska zajednica tretira na taj način - ocenio je Medojević.

AMBASADA SAD ZA PRAVDU

AMBASADORKA SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke poručila je da bi sve verske zajednice u Crnoj Gori trebalo da budu tretirane pravedno i ravnopravno. Što se tiče konkretno Temeljnog ugovora ona je izjavila da ne može da govori o tom dokumentu, jer ne zna šta potencijalni pregovori obuhvataju, ali smatra da bilo koji sporazum mora biti srazmeran onome što će imati bilo koja druga zajednica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)