JOVAN JANJIĆ: Temeljni ugovor s nepostojećom CPC bi obesmislio potpis sa SPC

Tanjug

07. 07. 2022. u 11:31

U ovom trenutku nije suštinsko pitanje da li će vlada Crne Gore potpisati Temeljni ugovor sa SPC, već da li će taj čin obesmisliti potpisivanjem istog ili sličnog ugovora sa "nepostojećom crkvenom organizacijom, pod imenom Crnogorska pravoslavna crkva", kaže kulturolog Jovan Janjić.

ЈОВАН ЈАЊИЋ: Темељни уговор с непостојећом ЦПЦ би обесмислио потпис са СПЦ

Foto: Đ. M.

On je danas za Tan‌jug rekao da bi vlada Crne Gore, ukoliko bude potpisala ugovor sa "tzv. crnogorskom pravoslavnom crkvom", grupu građana dovela u status verske zajednice, a ona to, kaže, nije.

- Šta više, mogla bi u javnosti da se stvori zabuna da je ona neka crkva, a ona nije crkva, nema nikakve kvalifikacije crkve niti je osnovana onako kako se crkva osniva. Crkva nastaje u krilu crkve, a ona je nastala u policijskoj stanici, mimo svih crkvenih kanona - rekao je Janjić uoči najavljenog sutrašnjeg glasanja u crnogorskoj vladi o predloženoj verziji Temeljnog ugovora.

Janjić je poručio da prema kanonu na području jedne eparhije ne mogu postojati dva episkopa i naveo da je anketa, sprovedena još pod režimom Mila Đukanovića, pokazala da 62 odsto građana Crne Gore pripada SPC.

- Ona je ta dominatna duhovna snaga Crne Gore, a ukoliko vlada Crne Gore potpiše ugovor sa paracrkvenom organizacijom, ona obesmišljava čin potpisivanja ugovora sa crkvom koja ima domaninatni uticaj na tom području - kaže Janjić.

Na pitanje o najavljenim blokadama puteva na Cetinju i Nikšiću, u znak protesta protiv najave da će sporazum sa SPC biti na dnevnom redu Vlade Crne Gore, Janjić odgovara:

- Dve trećine građana Crne Gore pripada SPC, a ako iz preostale trećine neko demonstrira, to ne znači da je to relevantna volja. To znači da je samo suprostavljanje većinskoj volji i to je svojevrsni vid nasilja ukoliko se demonstrira protiv jednog takvog civilizacijskog čina kojim treba da se regulišu odnosi između crkve i države na jednom području - poručio je Janjić.

Trebalo bi da Vlada Crne Gore sutra glasa o predloženoj verziji Temeljnog ugovora o odnosima države i SPC.

U tamošnjoj Vladi jutros je počeo sastanak premijera Dritana Abazovića sa predsednikom Milom Đukanovićem i potpredsednikom Vlade Raškom Konjevićem. Glavna tema razgovora je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

 

BONUS VIDEO: MALA SRPSKA SVETA GORA: Sa Kablara prelep pogled iz staklenog vidikovca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a