TEROR NAD MONASIMA NA CETINJU: Svetinja na meti komita, provociraju crkvu i vernike

V. KADIĆ

09. 08. 2022. u 08:00

PRED Cetinjskim manastirom danima traje performans navodnih crnogorskih patriota, nakon što je monahinja S. S. sa ograde skinula neprimereno okačenu državnu zastavu i pokušala da je preda nekom od okupljenih "komita".

ТЕРОР НАД МОНАСИМА НА ЦЕТИЊУ: Светиња на мети комита, провоцирају цркву и вернике

Foto RTV Cetinje

Ovaj benigni događaj esktremistički krugovi iskoristili su za novu hajku na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, njeno monaštvo i sveštenstvo. Protiv monahinje prijavu je podneo izvesni Cetinjanin Hendrik Radulović, usledila je medijska satanizacija, da bi tužilaštvo ekspresno reagovalo prijavom protiv monahinje zbog "povrede ugleda Crne Gore".

Provokacije državnim zastavama okosnica je nove kampanje montenegrinskih krugova, kao odgovor na potpisivanje Temeljnog ugovora između države i SPC. Zastave Crne Gore osim na ogradi Cetinjskog manastira osvanule su i ispred Vlaške crkve. Skup pred kapijom manastira u okviru koga je rođen i skandal sa zastavom "uveličao" je i vođa nepriznate CPC Miraš Dedeić. Monasi nisu imali mira ni noću, jer okupljeni tada puštaju video-projekcije državne zastave na zidove manastira, uz aplauze i povike "Ovo je Crna Gora", "manastir je crnogorski" i slično.

Šahovnica i barjaci ispred manastira, Foto Fejsbuk

Iako se smatra da je skup ekstremista spontan, nezvanično se pominje da iza njega stoje partije Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića - DPS i SDP. Šef crnogorske diplomatije nastavlja sa zapaljivom retorikom i poručuje da će "zastava Crnojevića biti vraćena na Cetinjski manastir".

- Vrnuo se bio Crnojevića barjak za Dan državnosti 2007. godine, a tako će biti vazda.

Zastava Crnojevića je vraćena da bude barjak obnovljene nezavisne Crne Gore. Vraćena je državi, a biće vraćena i na Cetinjski manastir na kome se od njegovog prvog dana vijorila. Neka ne tumače našu kulturu i dobrotu kao slabost - vrnut ćemo što je naše - napisao je na "Tviteru" Krivokapić.

Foto Fejsbuk

Pretnje, izazivanje incidenata, prebrojavanje na "naše" i "njihovo" i nepotrebno barjačenje samo je deo performansa ekstremističkih krugova koji najavljuju još sličnih akcija. Ovi potezi tumače se kao njihov pokušaj pranja pred biračima zbog potpisivanja sporazuma Vlade i SPC. Istovremeno, najnovija zbivanja na Cetinju najavljuju i širu kampanju provokacija sveštenika i vernika, pri čemu se zloupotrebljavaju državna znamenja Crne Gore.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kaže da su način na koji je usvojen Zakon o državnim simbolima, kao i vreme kada je to urađeno trajno podelili narod Crne Gore.

- S pravom je ogroman broj smatra kreacijom Ranka Krivokapića, koja ničim ne podseća na slavnu, pa ni simboličku, istoriju Crne Gore. Nigde državna zastava nije takvo simbolično opravdanje raznim biznismenima koji su ojadili državni budžet, kriminalcima i beguncima od pravde. Po pravilu, umotavaju se i uvijaju u njenu "svetost", lepe njome cele spratove zgrada za koje nisu plaćene komunalije ili obavezno ukrašavaju benzinske pumpe nastale na švercu cigareta i goriva - ocenjuje Danilović.

Na strani ekstremista je i deo građana Cetinja, koji crkvi i državi poručuju da će za svaku skinutu crnogorsku zastavu, zakačiti dve nove, pa kako kažu - kome pre dosadi. 

I CRNOGORCI BEŽE OD DPS

JEDAN od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević o situaciji na Cetinju poručio je da "svaki normalan i razuman Crnogorac i suverenista bežaće glavom bez obzira od DPS, koji deluje kao ekstremistička satanistička sekta".

- Ako DPS nastavi sa ovim seansama i svetogrđem, kampanja za izbore neće biti ni potrebna. Dovoljno je pustiti ove likove da se okupljaju i oni će odraditi kampanju - naveo je Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju