OGLASIO SE MILO ĐUKANOVIĆ: Otkrio kada će biti doneta odluka o kandidatu DPS za izbore

Марија Стевановић
Marija Stevanović

19. 02. 2023. u 20:49

NAKON učešća na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da će obaviti razgovor i sa tradicionalnim koalicionim partnerima Demokratske partije socijalista (DPS), kako bi pripremili kandidaturu tako da ona sa svih strana bude podržana u cilju postizanja maksimalno mogućeg rezultata na predsjedničkim izborima.

ОГЛАСИО СЕ МИЛО ЂУКАНОВИЋ: Открио када ће бити донета одлука о кандидату ДПС за изборе

Milo Đukanović, Foto D. Milovanović

- Ona bi verovatno već bila donešena da ja nisam ovde gde sam. Sutra je moja zvanična poseta Bugarskoj. Nakon što se vratim, nemam prečeg posla nego da obavimo taj deo završnih aktivnosti na određivanju kandidata za predsjedničke izbore, u DPS-u, kazao je Đukanović, ističući da greši svako ko sada u proceduri određivanja kandidata u DPS-u, pokušava da pronađe razlog za pokazivanje svoje veće važnosti.

- Svako ko danas spočitava DPS-u kako okleva sa određivanjem kandidata da bi video ko će biti protivkandidat, greši. Nema ništa od toga. Prosto, mi smo i na ovim izborima kao i na onim pre pet godina do kraja ozbiljno, pažljivo sagledavali sve aspekte te izborne utakmice trudeći se uvek da damo kandidata koji će imati najviše šansi da pobedi na tim izborima, kaže Đukanović.

- Možemo se ljutiti na MUP ili DIK, ali to nema nikakvog smisla, i moramo na svakom konkretnom pitanju pokazivati svoju iskrenu nameru da uspostavljamo pouzdaniju vladavinu prava u Crnoj Gori. To znači da bespogovorno poštujemo Ustav, bespogovorno poštujemo zakone koji su na snazi a ne da ih poštujemo do trenutka dok ne diraju naše interese, a kad dirnu naše interese onda se trudimo da pronađemo razloge i da opravdamo izuzetak. To nije dobar prilog unapređenju vladavine prava, to nije dobar prilog demokratskom razvoju naše zemlje, kazao je Đukanović komentarišući ostale kandidature 

On je istakao da što se njega tiče, i kao predsednik države i kao predsednik vladajuće partije nikada neće posegnuti za takvim rezonovanjem.

- Videli ste to uostalom i u nekoliko slučajeva koji su se događali tokom prethodnih meseci kada smo imali, rekao bih, sistematske atake i na pravni sistem Crne Gore, na ustav Crne Gore, sistematske atake ne ono što je dostignuti nivo harmonizacije crnogorskog pravnog sistema sa evropskim, kazao je Đukanović, koji smatra "da moramo poštovati zakone koje smo doneli, ustavne nadležnosti državnih organa da odlučuju o pitanjima za koja su ovlašćena,".

- Danas licitirati sa tim ima li nadležnosti DIK u izbornom postupku? A o čemu drugom ona može imati nadležnost nego o izbornom postupku. Ona je ta koja sudi da li će kandidatura svakog od kandidata biti usklađena sa pravnim sistemom Crne Gore. Ako nisu, moramo da pogledamo šta smo pogrešili kao potencijalni kandidati, a ne da se odmah obrušavamo na državu, da zaboravljamo na svoje zalaganje za vladavinu prava i da se priklanjamo onom rezonovanju vladavina prava, da, dotle dok ne dira u moj interes, kaže Đukanović, koji smatra da to nije dobar prilog odgovornoj politici Crne Gore i da veruje da na taj način svako od nas svojim postupcima sebe najbolje legitimiše pred crnogorskom javnošću...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu