PREDSEDNIČKI IZBORI U CRNOJ GORI: Draginja podnela ostavku na stranačke funkcije, Mandić pozvao birače da glasaju za Milatovića

Novosti online

19. 03. 2023. u 20:11 >> 00:03

GRAĐANI Crne Gore danas su glasali za novog šefa države.

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Драгиња поднела оставку на страначке функције, Мандић позвао бираче да гласају за Милатовића

Foto: V.K./Demokrate

 Prema pravilima, u 20 časova  su zatvorena sva biračka mesta.

Centar za izborni monitorng saopštio je da je bilo dosta nepravilnosti tokom današnjeg glasanja.

Poslednji podaci kažu da je izašlo 63,1 odsto građana, a da u drugi krug predsedničkih izbora idu Milo Đukanović i Jakov Milatović.

 

Foto: Printskrin Centar za monitoring

23:51 Poslednji podaci: Milu 35,20 odsto glasova, a Jakovu Milatoviću 29,20 odsto

Kako je objavio Centar za monitoring, na predsedničke izbore u Crnoj Gori izašlo je 63,1 odsto građana. Prema poslednjim podacima kandidat DPS Milo Đukanović osvojio je 35,20 odsto glasova, a Jakov Milatović iz Evropa sad 29,20 odsto.

Slede Andrija Mandić sa 19,30, Aleksa Bečić sa 10,90, Draginja Vuksanović Stanković sa 3,20, Goran Danilović sa 1,40 i Jovan Radulović sa 0,80 odsto glasova.

23:47 U Baru Đukanović dobio najviše glasova

U Baru su pravo glasa iskoristili 21.902 birača, što je 54,93 odsto od ukupno upisanih 39.869.

Najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Baru je osvojio kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović. Za njega je glasalo 9.588 birača u ovom gradu, a za kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića 5. 217. To je potvrdio predsednik Opštinske izborne komisije Dragan Simović. Prema rečima Simovića, kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić dobio je 3.113 glasova i kandidat Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, 2.200 .

Samostalni kandidat, influenser Jovan Radulović Jodžir osvojio je 319 glasova, kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović 953, a kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 317 glasova. (B.D.)

 

Foto: Evropa sad

 

22:54 Uspeli smo: Oglasio se Jakov Milatović

Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović kazao je da je obećao da će uspeti na predsedničkim izborima.

- Ovo je pobeda svih onih koji su baklju slobode nosili 30 godina, onih koji su bili diskriminisani cija su deca isla trbuhom za kruhom, koji su bili siromašni - kazao je on.

Foto: EPA

22:49 Đukanović očekuuje  pobedu u drugom krugu

Kandidat Demokratske aprtije socijalista (DPS) Milo Đukanović kazao je da je ovo bio još jedan transparentni demokratski proces i da su izbori protekli u mirnoj atmosferi.

- Želimo da potvrdimo da je Crna Gora svakim danom sve bliža svom strateškom cilju i da se približava onome što je finalni cilj politike- kvalitet života u Crnoj Gori na osnovu kvaliteta građana Evropske unije - rekao je Đukanović.

Foto: Vlada Crne Gore

 

22: 41  Draginja Vuksanović Stanković napušta stranačke funkcije

Loš rezulta kandidatkinje t Draginje Vuksanović Stanković povod da napusti sve stranačke funkcije.

Ona je kazala da podnosi ostavku i na mesto poslanice u Skupštini Crne Gore. Čestitala je predsedničkim kandidatima Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću i Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću ulazak u drugi krug predsedničkih izbora.

22:32 Predsednički izbori u Beranama: Milo deklasiran pored Lima

Debakl Mila Đukanovića prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u opštini Berane, gde već devet godina on i njegova DPS ne znaju za pobedu. Naime, na na osnovu preko 70 odsto obrađenog uzorka predsednički kandidat DF Andrija Mandić je osvojio u Beranama 32.3 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 29.7 odsto. Milo Đukanović svega 23.5 odsto. (M. S.)

 

Foto: DF

22:26 Andrija Mandić: Pozivam sve da glasaju za Jakova Milatovića

Predsedenički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić zahvalio se svakom glasaču DF-a, koalicije Za budućnost Crne Gore.

- Ljudi su podržali politiku pomirenja i koja znači budućnost Crne Gore. Pobeda Milatovića u drugom krugu nema bez podrške DF-a - kazao je on. - Dajem večeras u ime DF-a punu podršku Milatoviću i pozivam sve građane Crne Gore da ga podrže. Naši glasači, svi do poslednjeg, da izađu da glasaju za Milatovića, bez obzira hoće li on poštovati našu podršku. (V. K.)

Foto arhiva

22:20 Stevan Katić: Smena Mila Đukanovića u drugom krugu

Miran izborni dan u Herceg Novom, i ostvarenje glavnog cilja, „zadati završni udarac Milu Đukanoviću čime sam posebno zadovoljan“ kako je rekao Stevan Katić (predsednik OO Demokratska Crna Gora).

- Sigurno je da nam ovi rezultati i trendovi govore da je definitivan kraj Demokratske partije socijalista i svega onoga protiv čega smo se mi borili svih ovih prethodnih godina, tako da je ovo konačno onaj šlag na torti, odnosno kruna svega, zbog toga što je Milo Đukanović sa ovim rezultatom od 35 odsto u odnosu na onaj koji je imao 2018. godine nekih 53-54 odsto pao za nekih 20 odsto. Tako da će, objedinjavanjem glasača svih ostalih kandidata u drugom krugu on sigurno biti poražen, što i jeste krajni cilj, i bitno je da građani budu na visini zadatka tog 2. aprila, da izađu masovno na izbore i da podrže kandidata koji je ušao u drugi krug i na taj način da zadamo taj završni udarac - rekao je Katić. (V. V.)

 

Aleksa Bečić, Foto Demokrate

22:06 Bečić čestitao Milatoviću

Predsednički kandidat Demokrata Aleksa Bečić čestitao je Jakovu Milatoviću na postignutom rezultatu, kao i drugim kandidatima. On je kazao da je većina koja je pobedila 30.avgusta 2020. godina večeras osvojila oko 60 odsto glasova.

- Sačuvali smo našu snagu iako smo imali daleko jaču konkurenciju. Kolege iz Evrope sad smo mi na neki način iznedrili - naveo je Bečić.

On je kazao da je postojala "veoma prljava kampanja", odnosno da je danima narativ bio da jedinu šansu protiv Đukanovića ima kandidat Demokratskog fronta ili Evrope sad. (V. K.)

21:48 DPS objavila preliminarnu procenu rezultata

Demokratska partija socijalista je saopštila preliminarnu procenu rezultata predsedničkih izbora na osnovu 40 odsto obrađenog uzorka.

Iz DPS -a su na Tviteru kazali da je, prema tim podacima, za kandidata i lidera te partije Mila Đukanovića glasalo 41 odsto građana. Za jednog od lidera Pokreta Evropa sad i kandidata te partije Jakova Milatovića - 25 odsto, dok je za kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića glasalo 19 odsto birača. Za kandidata Demokrata Aleksu Bečića glasalo je 11 odsto.

Kandidatkinju Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović Stanković četiri odsto, dok je za kandidata Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića glasalo jedan odsto, dok je  influenser Jovan Radulović osvojiojedan odsto glasova građana, navodi se u saopštenju DPS -a.

Foto: DPS

 

21:42 DPS: Milo Đukanović ostvario ubedljivu pobedu u prvom krugu izbora

Portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić je kazao da je Milo Đukanović ostvario ubedljivu pobedu u prvom krugu izbora i da je osvojio deset odsto procenata više u odnosu na drugoplasiranog kandidata.

Saopštio je da će se Đukanović obratiti javnosti u narednih pola sata.

21:40 Poslednji pres Centra za monitoring

Poslednje procene izlaznosti, a na osnovu 90.5 odsto obrađenog uzorka, izlaznost je 63.1 odsto.

Milo Đukanović osvojio je 35,40 odsto glasova, Jakov Milatović 29,20, Andrija Mandić 19,10, Aleksa Bečić 11 odsto.

Docent Dr Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 3,20, Goran Danilović 1,30 i Jovan Radulović 0,80 odsto glasova.

Ovi se podaci u značajno neće menjati, očekuju iz Centra za monitoring.

 

Foto: Evropa sad

21:30 Ivanović: Jakov Milatović sigurno ulazi u drugi krug predsedničkih izbora

Funkcioner Pokreta Evropa sad Filip Ivanović kazao je da je sasvim sigurno da Jakov Milatović ulazi u drugi krug predsedničkih izbora.

- Milatović je ostvario izvrstan rezultat u Danilovgradu, Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom, Zeti i brojnim drugim opštinama, na osnovu obrađenog biračkog materijala do kog smo došli. Postoji čitav niz biračkih mesta kao Plužine, Herceg Novi, Bijelo Polje, Berima, Drezgi, Rogamima, Zagoriču, Tološima, Donjoj Gorici, i u drugim naseljima i gradovima, Milatović ostvaruje prednost veću od Mila Đukanovića i Andrije Mandića zajedno - kazao je Ivanović.

- Sasvim sam siguran da pratite rezultate koje objavljuju NVO i u ovom trenutku ne postoji nikakva sumnja da Milatović prolazi u drugi krug - jasan je on.

 

Foto: CeMi

21:23 CeMi: Obrađeno 84.5 uzorka

Rezultati na osnovu 84.5% obrađenog uzorka izlaznost: 63.1 odsto. Milo Đukanović 35,40 odsto, Jakov Milatović 29,20, Andrija Mandić 19,10, Aleksa Bečić 11 odsto.

Draginja Vuksanović Stanković 3,20, Goran Danilović 1,3 i Jovan Radulovi 0,80 odsto.

21:20 Đukanović i Milatović sigurno u drugom krugu

Za predsednika Crne Gore u drugom krugu predsedničkih izbora izvesno je da će se takmičiti kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović. Drugi krug izbora održaće se za 14 dana, odnosno 2. aprila. Predsednik države bira se na pet godina.

Foto: CeMi printskrin

20:49 Rezultati na osnovu 54 odsto obrađenog uzorka

Predsednički kandidat DPS-a Milo Đukanović osvojio je 36,8 odsto, prema preliminarnim projekcijama rezultata CeMI na osnovu 54 procenata obrađenog uzorka. Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović je osvojio 27,9 procenata, Demokratskog fronta Andrija Mandić 19,2 procenata, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić 11,2.

Kandidatkinja SDP-a- Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 2,8 procenata, kandiat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 1,3 procenata i influenser Jovan Radulović Jodžir 0,8 procenata.

https://t.co/YId4lLlc7h

20:45 Projekcija rezultata CeMI: Obrađeno 44,7 odsto uzorka,Đukanović 37.2 odsto glasova

Predsednički kandidat DPS-a Milo Đukanović osvojio je 37,2 procenata prema preliminarnim projekcijama rezultata CeMI na osnovu 44,7 procenata obrađenog uzorka.

Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović je osvojio 26,6 procenata, Demokratskog fronta Andrija Mandić 19,8 procenata, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić 11,5 procenata.

Kandidatkinja SDPA- Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 2,9 procenata, kandiat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 1,3 procenata i influenser Jovan Radulović Jodžir 0,7 procenata.

Foto: V. Kadić

20:36 Milatović: Građani odlučili da biraju bogatiju, pravedniju i lepšu Crnu Goru

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović kazao je da je u izbornu trku ušao kako bi pobedio aktuelnog predsednika države Mila Đukanovića, navodeći da je siguran da su građani odlučili da biraju bogatiju, pravedniju i lepšu Crnu Goru.

- Preuzeo sam odgovornost i ušao u predsedničku trku kako bih pobedio Đukanovića. Ne samo Đukanovića, već sve ono što Đukanović predstavlja u Crnoj Gori, a on je simbol prošlosti, politika koje su dijelile ovu zemlju, koje su siromašile državu -  poručio je Milatović.

Foto: Demokratska Crna Gora

20:27  Bečić optimističan, očekuje drugi krug

Bečić je naveo da je optimističan bez obzira što je na ovim izborima mnogo veća konkurencija, jer na njima učestvuju i novi politički akteri.

- Očekujem da ostvarimo najbolji rezultat ikada na nacionalnom nivou i da nam taj rezultat omogući da uđemo u drugi krug. Po svim parametrima u drugom krugu imam ubedljivo najširi politički manevar.

 

Foto: V. Kadić

20:20 Mandić: Pred Crnom Gorom je novo poglavlje

Andrija Mandić nakon glasanja poručio da je pred Crnom Gorom novo poglavlje. On je rekao da imaju obavezu da nastave onamo gde su stali 30. avgusta 2020, kao i da je u tom kontekstu vodio predsedničku kampanju.

- U Crnoj Gori biće ravnopravan avnopravan svaki građanin. Hoćemo i želimo da gradimo budućnost, ali da bude oslonjena na poštovanju tradicije - rekao je Mandić.

2014: Prema podacima CeMI-ja do 19 sati glasalo 60,5 odsto birača.

 

20:10 Obraćanja kadnidata: Mandić između 21 i 21.30 h, Milo oko 22.30

Portparol DPS-a Miloš Nikolić kazao je da će se njihov predsednički kandidat Milo Đukanović obratiti oko 22.30 časova.

Iz Evrope sad kazali su da će se oko 21 čas obratiti njihov član predsedništva Filip Ivanović, dok će se Andrija Mandić, prema najavama iz Demokratskog fronta obratiti između 21 i 21.30 časova.

 

20:00 Zatvorena birališta u Crnoj Gori

U trci za šefa države je sedam kandidata - aktuelni predsednik i lider DPS-a Milo Đukanović, predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, zamenik predsednika Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović, lider Demokrata Aleksa Bečić, predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković i podgorički influenser Jovan Radulović Jodžir.

Izbori se održavaju posle nekoliko politički burnih godina, koje je obeležio pad sa vlasti Demokratske partije socijalista, kao i dubokih podela u narodu. Očekuju se najneizvesniji izbori do sada, a prognoze govore da će pobednik biti poznat tek nakon drugog kruga izbora, 2. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)