ADVOKAT OTKRIO JEZIVE DETALJE: "Momak na fotografiji sa zelenom plastičnom kesom obmotanom oko glave je moj klijent" (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Novosti online

24. 03. 2023. u 11:45

ADVOKAT Damir Lekić saopštio je da se na jednoj od fotografija koje svedoče o brutalnoj policijskoj torturi u Crnoj Gori, a koje je objavio portal Libertas pres, nalazi njegov branjenik Stefan Kovač.

АДВОКАТ ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ: Момак на фотографији са зеленом пластичном кесом обмотаном око главе је мој клијент (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

FOTO: PRINTSCREEN LIBERTASPRESS

Reč je o fotografiji sa zelenom plastičnom kesom obmotanom oko glave, a koju u rukama čvrsto drži ovlašćeni crnogorski policijski službenik, koji nad njim vrši torturu.

"Stefan Kovač je bio žrtva neviđene, nezakonite i nehumane torture od strane ovlašćenih policijskih službenika, ničim izazvane, i sebe je prepoznao na ovoj fotografiji. Neposredno pre nego što je postao žrtva torture isti je uhapšen, nakon čega je podvrgunt nezapamćenoj višesatnoj i višednevnoj psihičkoj i fizičkoj torturi od strane ovlašćenih policijskih službenika koji su ga na taj način prinudili da im preda pristupne šifre od svojih telefona i da potpiše dokumentaciju da je to učinio dobrovoljno, iako to nikako nije bio slučaj. Dakle, prinudili su ga da bez svoje volje preda pristupne šifre od telefona, a nakon toga su ga prinudili da mimo svoje volje potpiše dokumentaciju kao da je tu radnju učinio svojevoljno, na koji način su u tu dokumentaciju uneli neistinit sadržaj, te istu falsifikovali. Zbog takvog postupanja isti je osim što je postao žrtva neviđene policijske torture, postao i žrtva nezakonitog krivičnog progona koji je rezultirao njegovim odlaskom u istražni zatvor i maratonskim suđenjem koje traje već preko dve ipo godine, a za koje vreme se on još uvek nalazi u istražnom zatvoru, nikako još uvek ne uspevajući da dokaže svoju nevinost, a koja je evidentna, kao i nezakonito postupanje policije koje je rezultiralo nezakonitim prikupljanjem dokaza protiv Stefana Kovača", kazao je Lekić u saopštenju dostavljenom medijima.

Kako kaže, da je isti zaista bio žrtva torture dokazuje i obimna medicinska dokumentacija na njegovo ime iz tog perioda, kao i nalaz i mišljenje veštaka sudske medicine.

"Ono što je izrazito zabrinjavajuće je da se ova tortura nastavila i kada je iz policije tada prebačen u Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, koje bi trebalo tome da bude brana, budući da postupajući državni tužilac nije želeo o tome uopšte da sluša navode Stefana Kovača, kao ni njegovog branioca, ponašao se suprotno Kodeksu tužilačke etike, te iako dužan da po službenoj dužnosti odmah procesuira i istraži takve navode, isti je uputio Stefana Kovača i njegovog branioca da podnesu krivičnu prijavu policiji ili državnom tužilaštvu, što je čak na zapisnik o saslušanju Stefana Kovača konstatovao, a što je bilo i više nego obeshrabrujuće po Stefana Kovača, posebno pri činjenici da državni tužioci na sam pomen takvih reči imaju zakonsku obavezu da deluju samoinicijativno, odmah i po automatizmu", tvrdi Lekić.

Dodaje da je on potom Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podneo krivičnu prijavu uz koju je dostavio kompletnu medicinsku dokumentaciju koja je veoma obimna, i postupajući državni tužilac iz pomenutog državnog tužilaštva je saslušao Stefana Kovača na te okolnosti i naredbom je odredio sudsko medicinsko veštačenje koje je u potpunosti potvrdilo te njegove navode.

"Ova tortura se dogodila krajem jula 2020. godine, ali iako je protekao duži vremenski period iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici ništa drugo nisu uradili osim što su saslušali Stefana Kovača i izvještačili medicinsku dokumentaciju. Nijednog policajca nisu saslušali, niti bilo šta drugo učinili. Nisu pribavili ni spisak raspoređenih policajaca od toga dana, kao ni spisak onih koji su u odnosu na njega preduzimali radnje, a preduzimali su ih i te kako. Na ovaj način je nad Stefanom Kovačem nastavljena tortura", kazao je Lekić.

Kako kaže, sada su se pojavile ove fotografije i "Stefan Kovač se odmah prepoznao kao jedna od žrtvi ove beskrupulozne torture i to želi javno da saopšti, sve sa ciljem kako bi skrenuo pažnju svim nadležnim državnim organima i to kako onima koji učestvuju u njegovom nezakonitom i neosnovanom progonu u krivičnom postupku u kojem se koriste dokazi koji nisu pribavljeni u skladu sa zakonom, tako i onima kod kojih ima status oštećenog, a koji “s mesta prstom nisu mrdnuli” kako bi se razjasnila ova stvar, utvrdile sve odlučne činjenice i okolnosti, te priveli pravdi i procesuirali svi oni koji su učestvovali u bilo kakvim nezakonitostima, a u krajnjem i svi nevini oslobodili krivice".

"Žalosno je što je ovoliko vremena prošlo, a da se ovakve činjenice i okolnosti još uvek ni u najmanjem obimu nisu utvrdile, a da za sve to vreme samo on trpi štetu, te da ne možemo sami, već da drugi moraju da nam rešavaju “posao u našem dvorištu” (dostavljene fotografije od strane drugih), jer se nalazi u istražnom zatvoru zbog krivičnog postupka za ozbiljno krivično delo u kojem je u jednom trenutku presudom čak neosnovano bio osuđen na strogu kaznu zatvora, koja je upravo iz ovih razloga ukinuta, budući da se ni prethodni sud nije uopšte bavio ovim pitanjem", zaključio je Lekić.

(RTCG)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)