PARASTOS ŽRTVAMA NATO BOMBARDOVANJA: Mučeništvo naroda, glave uzdignute pred onim ko ga napada

V.V.

24. 03. 2023. u 13:58

U CRKVI Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj služen je parastos za sve postradale tokom bombardovanja NATO alijanse na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine.

ПАРАСТОС ЖРТВАМА НАТО БОМБАРДОВАЊА: Мучеништво народа, главе уздигнуте пред оним ко га напада

Foto: V.V.

Parastos su služili brojni sveštenici, a potom je arhijerejski namesnik hercegnovski protojerej stavrofor Obren Jovanović održao besedu - pomen nevinim žrtvama  NATO agresije.

– Bombardovali su SRJ iz samo njima znanih razloga. Nama je Bog dao jedan poseban dar, da se najlepše i najblagoslovenije spasavamo mučeništvom od Svetog Jovana Vladimira, zetskog kralja mučenika, pa preko svih svetih kraljeva naroda Božijeg iz diptiha svetih našeg naroda je najviše mučenika… Mnogi su bili propovednici Jevanđelja Hristovog, nosili su jevanđeljsku reč od kraja do kraja Vaseljene, pa ih je zatim Gospod prepoznao i dao im dar mučeništva. A dar mučeništva se daje srčanom, hrabrom narodu, koji zna da postoji i na strašnom mestu da stoji uzdignute glave pred onim koji ga napada a pognute pred Bogom… Krv mučenika seme je za nove hrišćane… Istorija nas uči da često u mirnim i mirondopskim vremenima zaboravimo na Boga, istinu vere svoje i na one mučenike, koji su stradali za nas. Očigledno da nema drugog načina da nas Gospod vrati na taj put istine, pravde i ljubavi, nego kroz stradanje i mučeništvo. Težak je to krst - rekao je otac Obren i dodao da "čovek ne živi da bi dugo živeo nego da bi kroz ovaj život zadobio Carstvo nebesko“.

Otac Obren podsetio je u nastavku da je bombardovanje započelo zbog Kosova i Metohije, „neprebolne rane koja traje do naših dana“.

- Vidimo ovu nevolju koja se nadvila nad narodom, koji je ostao da verno da čuva ognjišta na Kosovu i Metohiji, da čuva kralja Svetog Stefana Dečanskog, Svetog Joanikija Devićskoga, da čuva ćivote arhiepiskopa i patrijaraha srpskih, da čuva one divne starice monahinje u Pećkoj patrijaršiji, Zoćištu i svim drugim manastirima u kojima monasi žive. I onaj divni blagosloveni narod. Svi su oni zajedno ispovednici naše vere i mučenici ovog vremena. Nisu mučenici samo oni koji fizički postradaju, nego i zbog načina na koji oni žive i bitišu. Načina na kojih ih ugnjetavaju oni koji žive sa njima, mučenici su i deca, koja ne smejuu da izađu iza bodljikave žice i boje se kada izađu iz kuće…

Otac Obren naglasio je i da su "svi kosovski božuri iznikli na Kosovu polju, iznikli iz krvi su mučenika kosovskih" a potom zapitao: "koliko je naših đedova i prađedova išlo da oslobađa u balkanskim ratovima Kosovo i Metohiju… Pa i njihova krv je tamo prolivena i u našoj krvi teče krv tih svetih mučenika.  Pod stegama ovog savremenog sveta smemo li da se odreknemo Kosova i Metohije tog najsvetijeg dela srpske zemlje?"

Pored predstavnika Topaljsko hercegnovske crkvene opštine parastosu su prisustvovale članice Kola srpskih sestara, članovi hercegnovskog Srpskog Sokola, predstavnici Opštine i građani.

BONUS VIDEO - OGLASILE SE SIRENE U KRUŠEVCU: Pod NATO bombama su stradali civili, mostovi, kuće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki