OPŠTINA PLJEVLJA GRADI TRG SA SPOMEN-BISTOM PATRIJARHA VARNAVE: Ovde je rođen najslavniji Pljevljak svih vremena (FOTO)

M. D.

10. 07. 2023. u 12:58

Predsednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš je upoznao vladiku Atanasija sa namerama Opštine da izgradi trg sa spomen-bistom posvećen najpoznatijem i najznačajnijem Pljevljaku, blaženopočivšem partijarhu srpskom Varnavi Rosiću i od vladike zatražio blagoslov za ovo veliko i značajno delo.

ОПШТИНА ПЉЕВЉА ГРАДИ ТРГ СА СПОМЕН-БИСТОМ ПАТРИЈАРХА ВАРНАВЕ: Овде је рођен најславнији Пљевљак свих времена (ФОТО)

Foto: Nova srpska demokratija

Vladika Atanasije je u pratnji presednika Opštine dr Daria Vraneša, obišao Trg Patrijarha Varnave.

Tom prilikom predsednik je podsetio da su namere Opštine Pljevlja da se Trg sa spomenikom izgradi u delu grada koji se sve do sredine 20. veka nazivao Guvno, te da je na tom mestu upravo bilo guvno manastira Sv. Trojice i da su Pljevlja i dobila naziv po pljevi koju je vetar raznosio upravo sa ovog mesta prilikom vršidbe žita sa manastirskih imanja.

-Ovo mesto je zapravo identitetski, kulturološki i duhovni centar grada. Na nepunih 100 metara od ovog mesta rođen je najslavniji Pljevljak svih vremena- patrijarh srpski Varnava Rosić. Blagodarim Bogu što smo konačno dočekali istorijski trenutak da na pravedan i dostojanstven način ovekovečimo lik, ime i delo našeg slavnog patrijarha Varnave, dodao je Vraneš.

 

Vladika Atanasije je na radost svih prisutnih blagoslovio za dobru nameru izgradnje trga.

-Neka Bog blagoslovi vaše dobre namere i trud u izgradnji trga. Pred Vama je veliko breme, ali Vi i jeste dorasli ovom velikom istorijskom trenutku i radujmo se tome, naglasio je vladika Atanasije.

Predsednik je prisutne upoznao i sa idejnim i arhitektonskim rešenjima, projektom koji je u završnoj fazi izrade, kao i zamišljenom ambijentalnom celinom kompletnog Trga.

Patrijarh Varnava rođen je 1880. godine kao Petar Rosić u Pljevljima, tadšnjoj staroj Hercegovini. Za patrijarha srpskog, četrdesetog po redu, izabran je 1930. godine. Živio je i radio u izuzetno teškom i nesigurnom vremenu. U istoriji Srpske pravoslavne crkve smatra se za najznačajnijeg srpskog patrijarha posle Svetog Save. Upokojio se 23. jula 1937. godine, u  57. godini života u Beogradu, u vreme izglasavanja Konkordata, pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)