U PLJEVLJIMA SE GRADE DVA PRAVOSLAVNA HRAMA: Osveštano zemljište za izgradnju crkve na Kosanici (FOTO)

M. D.

10. 08. 2023. u 14:19

U Pljevljima se grade dva pravoslavna hrama. Meštanin Slavko Zindović je poklonio deo imanja u Obardama, dok su Radovan, Ivica i Milovan Ostojić darovali deo imanja u Kosanici gde će se graditi crkva.

У ПЉЕВЉИМА СЕ ГРАДЕ ДВА ПРАВОСЛАВНА ХРАМА: Освештано земљиште за изградњу цркве на Косаници (ФОТО)

Foto: Eparhija budimljansko -nikšićka

Episkopi, mileševski Atanasije i budimljansko-nikšićki Metodije, juče su osveštali časni krst na mestu gde će se graditi crkva u čast Svetog velikomučenika Pantelejmona, u selu Kosanica kod Pljevalja.

Višegodišnja želja meštana sela Kosanica da u svom selu izgrade hram Svetom velikomučeniku Pantelejmonu konačno se realizovala ove godine kada je zaključen ugovor o poklonu zemljišta za gradnju. Zemljište su Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji mileševskoj, poklonili  Milovan, Radovan i Ivica Ostojić dok su krst darovali Svetozar Svele Radojević i Ivan Vuković.

Vladika Metodije je kazao da postavljanjem krsta u temelje ovog sela i platoa na Kosanici, postavlja se siguran temelj svake duše ovde okupljene koja prebiva, živi ili će, na bilo koji način, da dođe do ovog svetog mesta.

- Ovo mesto će da se osveštava ne samo hramom i njegovim zidovima, i kupolom nego molitvama, uzdasima, svetim tajnama, koje se budu savršavale u ovom svetom hramu. Sve što u životu treba da radimo treda da počemo sa blagoslovom i sa krstom - kazao je vladika Metodije.

Nakon osvećenja, izveden je bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali narodni guslari Saša Laketić, Miladin Anđelić, Vaso Đondović i Rajo Vojinović koji je ujedno bio voditelj programa, zatim folklorna grupa SKC „Patrijarh Varnava“, dečiji hor SKC „Patrijarh Varnava“, etno pojci, sestre Jana i Jovana Ljiljanić i Bojana Radović, muzički urednik radia „Svetigora“. Muzičku pratnju je obezbedio  harmonikaš Igor Tošić.

Povodom ovog značajnog dana priređena je trpeza ljubavi za sve prisutne.

GRADI SE I CRKVA U PLjEVALjSKOM SELU OBARDE

 Episkop mileševski Atanasije nedavno je osveštao temelje budućeg hrama Svetih Kirila i Metodija u selu Obarde kod Pljevalja. U subotu 5. avgusta 2023. godine veliki broj vernog naroda iz Obardi, ali i njihovih gostiju iz okolnih pljevaljskih i prijepoljskih sela, odazvao se pozivu da prisustvuje osvećenju temelja hrama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo