MILOJKO NA DVA KOLOSEKA PES bi mogao da potpiše dva sporazuma o koalicionoj saradnji

V.K.

19. 08. 2023. u 14:21

SRPSKA lista, koja je po snazi treća u parlamentu, posle Pokreta "Evropa sad" i DPS, raspolaže sa 13 mandata i od njene eventualne podrške će u dobrom delu zavisiti stabilnost Spajićevog kabineta. Ukoliko dođe do dogovora o formiranju nove vlade, PES bi mogao potpisati dva sporazuma o koalicionoj saradnji, jedan sa Demokratama i partijama manjinskih naroda, a drugi sa ZBCG, ali to niko od političkih aktera juče nije mogao da potvrdi ili demantuje.

МИЛОЈКО НА ДВА КОЛОСЕКА ПЕС би могао да потпише два споразума о коалиционој сарадњи

V. Kadić

Ukoliko se budu poštovali principi koje je Pokret "Evropa sad" i njen lider Milojko Spajić predočila pregovaračima onda bi poštujući princip 7, mesto šefa parlamenta pripalo upravo koaliciji koju predvode Andrija Mandić i Milan Knežević. Spekuliše se da je navodno postignut dogovor između PES-a i Demokrata da to mesto preuzme Aleksa Bečić, koji je svojevremeno pokrivao funkciju predsednika Skupštine Crne Gore.

Nacrt do 30. avgusta?

MANDATAR Milojko Spajić trebalo bi, po oceni brojnih analitičara, da do 30. avgusta, kada se obeležavaju tri godine od razvlašćivanja režima Mila Đukanovića, saopšti nacrt dogovora o novoj vladi.

Jedna od mogućih kombinacija za sastav nove vlade je da PES, savez ZBCG, Demokrate i SNP formiraju novu većinu uz podršku tri poslanika iz albanskih partija. Takav scenario bi značio formiranje vlade koju bi podržalo 49 poslanika, što je i dovoljna većina da se pokrenu neke procedure za deblokadu pravosuđa i ubrzanje puta ka EU. Postoji i opcija 41, 43 ili 44 poslanika, gde bi osnovu činili PES, Demokrate i stranke manjinskih naroda.

Funkcioner Socijaldemokrata, članice liste "Zajedno", koju je na izborima predvodila DPS, Boris Mugoša smatra da većina od 49 poslanika ne garantuje stabilnost vlade, ako su njeni činioci partije najrazličitijih ideologija.

- Videli smo to na primeru izbora članova Tužilačkog saveta gde je bila potrebna većina od 41 poslanika, pa je tadašnjoj vlasti, koja je imala 41 poslanika, trebalo pola godine da se usaglase, jer su se u međuvremenu ucenjivali oko drugih stvari - podsetio je Mugoša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!