SPAJIĆ ĆERA I RADINKU? Posle isključenja Jevrosime Pejović iz pokreta, upitan opstanak Ćinćurove

V.K.

09. 10. 2023. u 17:31

DANAS su dva meseca otkako je lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić dobio mandat da formira vladu na osnovu rezultata izbora održanih 11. juna. Nažalost, još nema naznaka kada bi Spajić mogao da formira svoj kabinet. Od početne "sigurne" podrške od 44 poslanika, ta brojka je danas svedena ispod minimuma od 41 glas. Mandatar nema većinu ni unutar svoje liste jer su dve poslanice odbile da podrže vladu bez koalicije "Za budućnost Crne Gore". Posle isključenja poslanice Jevrosime Pejović iz Pokreta "Evropa sad", ostalo je pitanje trenutka kada će se to desiti i njenoj koleginici Radinki Ćinćur.

СПАЈИЋ ЋЕРА И РАДИНКУ? После искључења Јевросиме Пејовић из покрета, упитан опстанак Ћинћурове

Pokret Evropa sad

Ona smatra da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada koju bi podržalo najmanje 49 poslanika, i koja bi bila spremna za reformski proces i uspostavljanje vladavine prava.

- To što još nisam isključena doživljavam kao još jednu vrstu pritiska i manipulacije od vrha PES. Svaka druga većina od 41 ili 42 poslanika mi je neprihvatljiva i neću je podržati. Ne želim da učestvujem u nečemu što doživljavam kao povratak starog tridesetogodišnjeg režima na vlast - saopštila je Ćinćurova.

Počinje da teče poslednja trećina

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović je 10. avgusta, nakon održanih konsultacija sa predstavnicima svih partija, mandat za sastav nove vlade poverio Milojku Spajiću. Od tog dana teče rok od 90 dana do kada Spajić treba da sastavi svoj kabinet. To znači da je krajnji rok za formiranje vlade 10. novembar.

Mesec pre isteka roka da formira vladu mandatar ima uz sebe 21 poslanika sa liste PES i 11 poslanika manjina. Čak i ako ga podrže dva poslanika Socijalističke narodne partije, to mu ne bi mnogo značilo jer bi se došlo do brojke od 34 poslanika. Ako SNP odbije da podrži mandatara, Spajić može da računa na podršku svega 32 poslanika.

Poslanički klub PES je na poslednjem sastanku ovlastilo vrh partije da se razmotre nove opcije u formiranju vlade, s obzirom na to da su u međuvremenu Demokrate (sedam poslanika) stopirale taj proces da presudan 41. poslanik bude sa izborne liste DPS i lider Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka. Ovih dana Albanac je "preleteo" sa liste DPS u poslanički klub sa Albanskim forumom, ali to nije promenilo stav Demokratske Crne Gore.

Šef države je nekoliko puta upozorio Spajića da ne vodi dobro pregovore te da je vlada do sada morala biti formirana. Spekuliše se da će Spajić ponovo otvoriti razgovore sa koalicijom ZBCG, dok sa URA navodno još nije načisto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)