DPS-u BITNA KONTROLA: Detalji susreta premijera Spajića sa opozicijom, povodom održavanja popisa

V.K.

02. 11. 2023. u 06:00

CILj opozicionih partija nije da se popis ne sprovede, već da se odvija s verifikovanom metodologijom.

ДПС-у БИТНА КОНТРОЛА: Детаљи сусрета премијера Спајића са опозицијом, поводом одржавања пописа

Vlada Crne Gore

 Ovo je juče kazao v. d. predsednika DPS i poslanik te stranke Danijel Živković, nakon sastanka koji je premijer Milojko Spajić održao sa predstavnicima opozicije povodom održavanja popisa stanovništva.

- Danas nismo pričali o rokovima, nego o našim stavovima. Cilj DPS-a je da se popis odvija verifikovanom metodologijom, u uslovima kontrole procesa. Cilj je da se dobiju relevantni podaci. To smo saopštili Spajiću. Rekli smo da naš cilj nije da se popis ne sprovede. Ponovili smo naše zahteve - rekao je Živković. - Cilj je da dođemo do tačnih i relevantnih rezultata. Cenim da postoji spremnost premijera da se otvori dijalog, a sad ne mogu da kažem da li može doći do ispunjavanja svih zahteva. Želimo kompromisom da dođemo do rešenja.

Sastanku su prisustvovali i Živkovićev stranački kolega Nikola Janović, lider i poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović i Boris Mugoša, kao i predsednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i potpredsednik Damir Gutić.

Premijer je prvog radnog dana najavio da će uoči popisa opozicija dobiti predstavnike u komisijama, te da će se primeniti softversko rešenje putem kojeg će građani moći da provere da li su njihovi podaci validno uneti u bazu.

Predsednik

PRE ovog sastanka oglasio se predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je rekao da je popis važno statističko pitanje i da treba prestati sa njegovom politizacijom. Pozdravio je odluku nove vlade da sedne za isti sto, da sluša opoziciju i pokuša da izađe u susret određenim razumnim zahtevima koje oni imaju i istakao da verujem u dogovor i da imam puno poverenje u Vladu i premijera.

Predsednik Vlade primio je juče i predstavnike veća saveta manjinskih naroda i nacionalnih zajednica - predsednika Bošnjačkog veća Sulja Mustafića, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Faika Niku, Hrvatskog nacionalnog veća Zvonimira Dekovića, Saveta Muslimana Sabriju Vulića i predsednika Romskog saveta Mensura Šaljaja.

- Tema sastanka bilo je stvaranje uslova za sprovođenje predstojećeg popisa stanovništva 30. novembra. Prepoznali smo volju predsednika Vlade da se proces učini inkluzivnim za sve, te da je to svojevrsna poruka Vlade da će graditi društvo jednakopravnih građana na nivou cele države - kazao je Mustafić.

Spajić je poručio da je njegov kabinet voljan da nađe rešenje za sve što potencijalno predstavlja otvoreno pitanje u smislu sprovođenja predstojećeg popisa.

- Popis mora biti proces koji je izraz međusobnog poverenja, a njegovi rezultati biće osnova za izgradnju društva po meri naših građana - naveo je premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)