U SMEĆU ZAVRŠI OKO 50.000 TONA HRANE: Najviše se baca tokom praznika

I. D. S.

10. 01. 2024. u 10:55

PREMA procenama NVO Banka hrane, u Crnoj Gori godišnje u smeću završi preko 50.000 tona hrane. Najviše hrane baca se tokom praznika, napominje Marina Medojević ispred te organizacije, te ističe da je neophodno da se taj problem rešava sistemski, na nivou države, a kako bi se ispravan višak hrane mogao donirati onima koji nemaju.

У СМЕЋУ ЗАВРШИ ОКО 50.000 ТОНА ХРАНЕ: Највише се баца током празника

Foto N. Karlić

Procenjuje se da se u Crnoj Gori godišnje baci 83 kilograma hrane po glavi stanovnika, što čini ukupno 51.988 tona hrane koja završi u smeću. Najviše hrane se baci tokom praznika zbog prekomerne kupovine hrane i slabog planiranja, navela Medojevićeva.

Moramo organizovano, sistemski delovati na državnom nivou kako bi se olakšalo doniranje i distribuciju hrane. Banka hrane Crne Gore odavno govori o distributivnom centru u kojem bi se sakupljala sva hrane koja nije dovedena nameni, a u ispravnom je stanju -  navela je Medojević.

Kako je istakla, dobar predlog za smanjenje bacanja hrane je i ukidanje PDV na doniranu hranu kako bi se podsticajno delovalo na donatore.

-Takođe, kupovina lokalnih proizvoda omogućuje potrošačima da pomognu u borbi protiv smanjenja bacanja hrane a deluje podsticajno za razvoj poljoprivrede i ekonomije. Potrebne su nam mere podsticanja smanjenja nastajanja otpada od hrane, podsticanje društvene odgovornosti prehrambenog sektora, podizanje svesti i informisanosti potrošača o planiranju i smanjenju nastajanja otpada od hrane kao i praćenje količine otpada od hrane – kazala je Medojevićeva.

Ostavka

DISTRIBUTIVNI centar za viškove hrane bio je jedan od predloga Medojeviće dok je nedavnno bila na čelu Sekretarijata za socijalna pitanja Glavnog grada. Ipak, u budžetu Podgorice za ovu godinu, kako je kazala, nije bilo mesta ni za taj ni za više drugih predloga koji bi trebalo da pomognu socijalno ugroženim porodicama, te je Medojevićeva podnela ostavku na funkciju.

Ona ističe i da se strategija za smanjenje bacanja hrane ne izrađuje, ikao bi njena dobra implementacija za posledicu imala smanjenje broja ljudi u potrebi za hranom.

-Doprinela bi ekonomičnijem poslovanju i zaštiti životne sredine. Ako imate viška hrane, podelite onima koji nemaju. Ovaj savet bismo uvek trebali imati na umu, a posebno tokom praznika, kada se sve deli. Uvek postoje siromašnije porodice, možda i u našoj bližoj okolini, a sve je bolje nego bacati hranu – poručila je Medojevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu