IZ PODVIGA U PODVIG: Bijelopoljski spasioci posle državljana Srbije, spasli Ruskinju sa dvoje male dece

M. SEKULOVIĆ

11. 01. 2024. u 23:12

NOVI podvih pripadnika Službe zaštite i spašavanja iz Bijelog Polja.

ИЗ ПОДВИГА У ПОДВИГ: Бијелопољски спасиоци после држављана Србије, спасли Рускињу са двоје мале деце

Služba spasavanja

Posle spasavanja troje državljana Republike Srbije, krajem prošle godine, hrabri vatrogasci su pre dva dana spasili troje državljana Ruske Federacije-majku i dvoje dece!

- Nakon poziva od policije, koju je Direktorat za vanredne situacije obavestio da se tročlana porodica-majka i njeno dvoje maloletnje dece, nalazi nalaze u automobilu zbog kvara zaglavljenom u Gornjim Koritima, u blizini granice sa Srbijom, nismo časili. U akciju su krenule dve ekipe sa dva vozila  i šest iskusnih vatrogasaca. Bilo je dosta poledice na putu - priča komandira Službe zaštite ispasavanja Opštine Bijelo Polje Edin Kolić.

On naglašava da je majku i decu na pogrešan put iz Kolašina prema Kopaoniku, usperila navigacija...

-Oni su imali obavezu da izađu iz naše zemlje  u roku od 24 sata, zbog  prijave boravka. Ruska državljanka i dece bili su u dobrom stanju,  nisu bili životno ugroženi. U  vozilu su proveli par sati,  imali su dovoljno goriva i imali su dovoljno hrane.  Magla je bila gusta, spustala se noć, pa su bili uplašeni - priča Kolić o jednom od podviga svojihvatrogasaca koji su auto  Rusa dovezli do magistrale u poželeli im srećan put prema Kopaoniku...

Nekoliko dana pre ove akcije, bjelopoljski spasioci su u blizini lokacije gde su je izveli, spasavali tročlanu porodicu iz Novog Pazara. 

SPASIOCI

U akciji spašavanja državljana Republike Srbije učestvovali su vatrogasci Darko Veličković, Danilo Vlaović, Dženan Spahić, Ado Hot i Mitar Vlaović.

Držljvljanku Rusije i njeno dvoje maloletne dece izbavili su vatrogasci Saša Radović, Eldin Sijarić, Mihajlo Hajduković, Nemanja Vojinović, Anes Hajdaragić i Filip Sošić.

Navigacijom na mobilnom telefonu, odvezla je Novopazarku Z.B. i njene  sinove J.B. i I.B. izgubili su se na Koritskoj visoravni, tačnije do bespuća u oblasti Lazovića – Čampara, na skoro samoj granici sa Srbijom.

– Upućena su petorica službenika, sa dva auta i akcija je uspešno sprovedena kaže zamenik komandira Službe zaštite i spasavanja, Vladimir Moračanin, čije kolege su u najkraće, roku pređle 60 kilometara do Lazovića, kroz mećavu i sneg koji je na pojedinim mjestima dostizao visinu i od pola metra.

-Nije ih baš bilo lako pronaći, ali smo mi iskusni u ovom poslu, uz dobro poznavanje terena stigli do jednog puta gde smo prvo zatekli dvojicu mladića kako se uprkos velikoj hladnoći, probijaju praveći prtinu na putu. Stigli smo do parkiranog automobila u kojem je bila starija žena, koja je bila prilično iscrpljena i iznemogla. Sreća je što su imali hrane i vode jer su kako su nam saopštili vođeni navigacijim pogrešno u mestu Srđevac, na delu magistralnog puta Ribarevine–Berane skerenuli prema Loznoj. Išli su tako, misleći da su na pravom putu, Vozlisu sve dok ih smetovi nisu zaustavili. Kasnije su ostali i bez goriva, pričaku bjelopoljski vatrogasci, ljudi poznatipo svojoj hrabrosti i humanosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)