REGISTROVAN PRVI SLUČAJ AFRIČKE KUGE: Bolesti još nema kod domaćih životinja, krizne mere čekaju četvrtak

I. D. S.

16. 01. 2024. u 12:48

IAKO je potvrđeno da je registrovan prvi slučaj afričke kuge u Crnoj Gori, krizni plan za borbu protiv bolesti svinja nije usvojen. To bi, kako je saopštio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, trebalo da učini Vlada na sednici zakazanoj za četvrtak. Istakao je da afrička kuga nije pronađena kod domaćih životinja, ali očekuje da će biti i posledica zbog oboljenja svinja.

РЕГИСТРОВАН ПРВИ СЛУЧАЈ АФРИЧКЕ КУГЕ: Болести још нема код домаћих животиња, кризне мере чекају четвртак

foto:V.Mitrić

U slučaju pojave svinjske kuge sistem nije zakazao, a Vlada bi u četvrtak trebalo da se donese krizni plan kako bi se preduzele sve mere da se afrička kuga ne prenese i na domaće životinje, saopštio je Joković.

- Sistem nije zakazao, jedini smo u regionu da nije bilo prenošenja na domaće životinje. Da li ćemo imati posledica - imaćemo, preduzećemo sve mere. I Vlada i ministarstvo će preduzeti sve mere da ovo što se pojavilo ne pređe na domaće životinje. Verujem da i ukoliko se pojavi bolest na farmama, da će država naći način da se isplati šteta, jer će se svaka životinja, kod koje se utvrdi bolest, morati da se uništi – kazao je ministar.

Joković je apelovao na farmere da osiguraju imovinu i slušaju savet struke.

Da se sve namirnice analiziraju, saopštio je direktor Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

- Svaka životinja koja bude zaklana moraće da bude pregledana. Afrička kuga ne može se preneti na čoveka, ali nije preporučeno korišćenje mesa - istakao je Đaković.

Prvi slučaj slučaj afričke kuge kod divljih svinja u Crnoj Gori potvrđen je kod dve uginule divlje svinje, pronađene na teritoriji opštine Nikšić, potvrdili su iz Vlade.

-Kako bi se bolest pravovremeno ograničila i suzbila, od izuzetnog je značaja da se Upravi prijavi svaki leš, odnosno uginula divlja svinja, kako bi bila uklonjena na neškodljiv način od strane nadležne veterinarske službe, i samim tim smanjena mogućnost nastanka novih slučajeva. Programom obaveznih mera zdravstvene zaštite životinja predviđena je naknada za informaciju o pronalasku uginule divlje svinje u iznosu od 40 evra. Pronađeni leš se prijavljuje Upravi za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Takođe, podsećamo da je svaki držalac svinja u obavezi da prijavi svaku promenu zdravstvenog stanja, kao i svako uginuće svinja na gazdinstvu nadležnoj veterinarskoj ambulanti – poručili su iz Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)