PO POVIŠICE PRED VLADU CG: Februar u znaku pobune - SINDUP danas organizuje protest, prvi u nizu najavljenih

I. D. S.

01. 02. 2024. u 07:15

POČETAK februara mogao bi označiti i početak pobuna u Crnoj Gori, a prostor ispred Vlade prvi će "okupirati" zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu. Nezadovoljni što Vlada nije uvažila zahtev da im se plate uvećaju, Sindikat uprave i pravosuđa za danas u 11 časova najavio je protest. Uskoro bi na istoj adresi mogli da se okupe i zaposleni u zdravstvu, podstanari, dok će prosvetari, sve su prilike, nezadovoljstvo pokazati obustavom nastave.

ПО ПОВИШИЦЕ ПРЕД ВЛАДУ ЦГ: Фебруар у знаку побуне - СИНДУП данас организује протест, први у низу најављених

Foto: Gov.me

Sindikat uprave i pravosuđa koji predstavlja više od 20.000 zaposlenih tražio je da se izmeni Granski kolektivni ugovor i uvećaju koeficijenti za najmanje 10 odsto. Kako su poručili, predstavnici vlasti nisu ispoštovali rok - 19. januar.

- Pozivamo sve članove našeg sindikata da dođu na protest, da traže ono što im pripada, da svojoj porodici i deci kažemo da nisu ispoštovani od onih koji treba da čuju glas naroda, glas radnika koji ima je dao poverenje - saopštio je predsednik Sindikata Nenad Rakočević.

Nastavnici traže 10 odsto

NEZADOVOLjNI su i prosvetari. Ukoliko sa nadležnima ne postignu dogovor o povećanju zarada za 10 odsto, koje je predviđeno GKU, pobune će biti i u obrazovanju.

Podsetio je da je 14. februara 2023. godine potpisan GKU za oblast uprave i pravosuđa čime su se plate prvi put od 2012. godine uvećale u proseku od oko 32 odsto, ali da je od tog perioda standard radnika mnogo urušen, a da je inflacija devalvirala evro.

- Stoga je Vlada imala uslovnu obavezu da uskladi zarade svima, a ne samo da se ispune obavezujuće norme GKU - poručio je Rakočević.

Spajić, vera, nada

PREMIJER Milojko Spajić je naglasio da Vlada sada neće povećati zarade prosvetarima 10 odsto. Poručio im je da treba da veruju novoj Vladi i budu strpljivi do sprovođenja programa Evropa sad 2, kao i zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu.

A zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu, sve su prilike, nisu jedini koji će ovog meseca "kucati" na vrata izvršne vlasti. Protest najavljuju i zaposleni u zdravstvu i podstanari. Iz Sindikata zdravstva su izričiti, neće pristati na povećanje zarada manje od 15 odsto, te se čeka kako će se o tome izjasniti nadležni resor.

Sve je izvesniji i protest podstanara, iz čijeg udruženja su najavili da će ukoliko u narednim danima Vlada ne ponudi pomoć, doći da je traže pred njihovim vratima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)