STO DANA OPTIMIZMA: Ocene za rad Spajićeve vlade

V.K.

06. 02. 2024. u 16:17

UOČI obeležavanja sto dana rada Vlade Crne Gore, premijer Milojko Spajić naglašava pozitivne efekte njegovog tima, uprkos kritikama koje konstatntno dolaze iz dela vlasti i opozicije.

СТО ДАНА ОПТИМИЗМА: Оцене за рад Спајићеве владе

Vlada Crne Gore

Iako je period vladavine kratak, ambasadori država članica Evropske unije u Podgorici poslali su lepu poruku -da su rezultati Vlade očigledni. Ova ocena usledila je uprkos štrajkovima, protestima i najavama novih obustava rada sindikalnih organizacija.

Kao deo pozitivnih stvari koje su Spajić i njegov tim postigli premijer posebno akcentuje postignuti najširi društveni dogovor za održavanje popisa stanovništva koje je više puta odlagano. Ukazao je i na napore Vlade na izbegavanju uvrštavanja Crne Gore na „sivu listu“ Manivala, poručujući da je usvajanje fiskalno odgovornog budžeta za 2024.godinu jedan od najznačajnijih rezultata u prva dva meseca mandata.

-Važno je istaći izuzetnu saradnju sa Skupštinom Crne Gore zahvaljujući čemu smo napravili pomake u poglavljima 23. i 24, na koje je Crna Gora dugo čekala. Uloženo je mnogo truda i zato danas govorimo o skorijem zatvranju pregovaračkih poglavlja. To je ono što naši građani i očekuju, poručio je premijer.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je ohrabrila Vladu da nastavi pozitivan trend reformi iz evropske agende, naročito u ključnim  oblastima vladavine prava. Ona je pozdravila usaglašenost  Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

Podrška Makrona

PREMIJER Milojko Spajić saopštio je da je predsednik Francuske Emanuel Makron na zajedničkom sastanku u Jelisejskog palati u Parizu kazao da je Crna Gora prva naredna članica Evropske unije i ponudio ekspertsku i svaku drugu pomoć.

NVO Centar za građansko obrazovanje i Damar saopštili su da raste oprezni optimizam građana da zemlja ide u dobrom pravcu i da se situacija stabilizuje. Učinak rada prvih 100 dana  rada Vlade  se ocenjuje na 2.7 na skali od 1 do 5, a kroz različite atribute ova Vlada ima bolju percepciju od prethodne dve. Ostaje uverenje da se do posla ili napredovanja u državnoj upravi dominantno stiže preko ličnih ili partijskih veza.  Građani nisu zadovoljni radom opozicije, podržavaju zahteve  prosvetara i srednjeg medicinskog kadra za povećanje zarada, dok raste skepsa oko dometa institucija  da neselektivno postupaju u procesuiranju  zloupotreba svih vlasti. Podeljeni su stavovi oko životnog standarda i slaba informisanost oko programa Evropa sad 2.

Kada je reč o poverenju u premijera Milojka Spajića, rezultati istraživanja pokazuju da 57 odsto anketiranih građana  izražava određeni nivo poverenja u premijera.

Za Srbe u Crnoj Gori važan je Spajićev čvrst stav da je neminovna rekonstrukcija Vlade  u ovoj godini i da u nju treba da dođu konstituenti koalicije Za budućnost Crne Gore –Nova sprska demokratija i Demokratska narodna partija. To je, zapravo, jedan od temeljnih elemenata sporazuma o vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)