POMORSKI KAPETANI O SIGURNOSTI PLOVIDBE: Preispitati sigurnost i doneti novi zakon

V.V.

27. 03. 2024. u 16:49

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore pozvalo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da hitno preispita sigurnost pomorske plovidbe posebno u Bokokotorskom zalivu.

ПОМОРСКИ КАПЕТАНИ О СИГУРНОСТИ ПЛОВИДБЕ: Преиспитати сигурност и донети нови закон

fOTO: V.V.

Povod je pomorska nesreća koja se desila  u Americi kada je kontejnerski brod „Dali“ udario u nosač mosta u  luci Baltimor.

Bilo kakva slična ljudska ili tehnička greška posebno u Bokokotorskom zalivu može dovesti do velikih nesreća, navode iz Udruženja pomorskih kapetana. Zbog toga traže da hitno bude urađena studija o sigurnosti pomorske plovidbe kroz Boku koja bi trebalo da pokaže koje mere sigurnosti su potrebne kako bi se smanjio rizik od pomorskih nesreća. Ovo uključuje i pitanje koliki broj i koje veličine kruzera mogu da borave u zalivu odnosno na vezu u Luci Kotor. Treba odlučiti i o eventualnom postavljanju pilona i priveznih bova za potrebe Luke Kotor i korišćenju remorkera kao pratnje u Bokokotorskom zalivu.

Da bi se ova pitanja sigurnosti pomorske plovidbe, kao i ostala pitanja iz ove oblasti pomorstva, počela rešavati na pravi način, pomorski kapetani traže donošenje novog Zakona o sigurnosti plovidbe koji bi trebao biti u skladu sa pomorskim zakonima EU. Zbog važnosti i vremenskih rokova, preporučuju Ministarstvu saobraćaja da,ako je to potrebno, angažuje pomorske stručnjake ili konsultante iz okruženja (EU) koji već imaju iskustva u ovim poslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!