ZAUSTAVLJENA EKSPLOATACIJA RUDE: Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita blokirali su rudokop Seoca u Župi nikšićkoj

V.K.

02. 04. 2024. u 13:57

BIVŠI radnici nikšićkih Rudnika boksita blokirali su rudokop Seoca u Župi nikšićkoj, poručujući da neće dozvoliti eksploataciju rude ni sa kopa Štitovo, dok se ne reši, kako kažzu, pitanje njihove imovine i isplata njihovih potraživanja koja godinama traže.

ЗАУСТАВЉЕНА ЕКСПЛОАТАЦИЈА РУДЕ: Бивши радници никшићких Рудника боксита блокирали су  рудокоп Сеоца у Жупи никшићкој

TVCG

Za njih oko 560 radnika, po raznim osnovama  duguje se oko tri miliona evra. Među protestantima je i oko 80 radnika koji imaju privremene penzije jer im još uvek nije povezan radni staž.

- Neka više neko od političara reši ovu agoniju. Mi možemo godinama protestvovati, ali ne možemo živeti dvesta godina. Problemima u Boksitima nikad kraja. Više od deset godina čekamo isplatu potraživanja. Podsećam da je utvrđeno da oko 17 hiljada kvadrata zemljišta na Seocima, uključujući i upravnu zgradu na rudokopu, nije privatizovano. Ova parcela je naša i stečajna uprava može da je proda i isplate naša potraživanja i da se priča oko Boksita konačno završi - kazao je bivši rudar Rašo Čivović.

Imovinu Boksita iz stečaja kuila je kompanija „Uniprom metali“ Veselina Pejovića, a proizvodnju na Seocima i Štitovu organizuju sa podizvođačima.

Dok se ne proda imovina stečajne mase koja se nalazi na ovom rudokopu i susednom Štitovu, obustavi svaka eksploatacija rude. Rudari traže isplatu novca i povezivanje radnog staža za 80 radnika. Oni pitaju da li u Crnoj Gori ima političara koji bi konačno rešio pitanje Boksita

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona