POTKORNJAK BRSTI JELE: Šume na severu Crne Gore nestaju pod najezdom štetočine

M. SEKULOVIĆ

17. 04. 2024. u 14:01

UPRKOS upozorenjima struke da se hitno moraju preduzeti mere zaštite i obaviti sanitarna seča, kako bi se sprečio opasni štetočina potkornjak da nastavi sa "invazijom" u šumama u pet opština na severu Crne Gore, nadležni nisu učinili gotovo ništa da se stanje sanira sanitarnom sečom!

ПОТКОРЊАК БРСТИ ЈЕЛЕ: Шуме на северу Црне Горе нестају под најездом штеточине

M.SEKULOVIĆ

Posebno dramatično stanje je u šumama na području NP Prokletije, međutim odgovorni u ovom parku, kao ni u JP Nacionalni parkovi Crne Gore, nisu reagovali na upozorenja šumarskog inspektora Hakije Jasavića iz Plava.

- Rešenje o potrebi sanitarne seče, u skladu sa Zakonom o šumama, NPCG i NP Prokletije dostavio sam u aprilu prošle godine, kada sam kontrolom utvrdio da je obolelo oko pet do šest hiljada kubika čamove šume i naložio sam sanitarno čišćenje. Ponovio sam kontrolu u avgustu i ustanovio da sanitarna seča nije obavljena, a bolest se raširila i zahvatila 10-15.000 kubika šume! Stanje je krajem oktobra i početkom novembra već bilo alarmantno, obolelo je od 50.000 do 60.000 kubika šume - kaže Jasavić, koji je podneo krivične prijave protiv menadžmenta NP Crne Gore, a predmet je stigao i specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Štetočina napala moliku

- NAPAO je i zaštićenu vrstu drveta - moliku, čija su stabla stara i po nekoliko stotina godina! Do sada se smatralo da je ona imuna na ovu vrstu štetočine - kažu u Udruženju drvoprerađivača i zahtevaju da se u projekat spasavanja uključi i Uprava šuma Crne Gore.

Koliko je situacija ozbiljna, najbolje govori činjenica da je potkornjak napao šume i iznad 2.000 metara nadmorske visine, koje okružuju Hridsko jezero!

Šef Područne jedinice Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Rožaje, Alen Kalač smatra da sanitarna, odnosno nepredviđena seča, ne može da trpi ni tendere, niti odluke ministarstva, kao ni vlade.

- To mora po hitnom postupku da se radi. Do kraja maja morala bi se poseći sva zaražena stabla. Nadamo se da će tenderi biti u što kraćem roku raspisani i to se mora doznačiti, poseći i izvući iz šume - smatra Kalač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)