MANDIĆ SA SOBOTKOM: Veže nas zajednička istorija

M. SEKULOVIĆ

23. 04. 2024. u 13:42

PREDSEDNIK Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se danas u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsednika parlamenata zemalja članica EU, sa Nj. E. Volfgangom Sobotkom, predsednikom Nacionalnog veća Austrije, saopštila je Nova srpska demokratija čiji je lider Mandić, koji je saopštio da su odnosi Crne Gore i Austrije tradicionalno dobri i da nas veže velika zajednička istorija.

МАНДИЋ СА СОБОТКОМ: Веже нас заједничка историја

M. SEKULOVIĆ

Mandić je Sobotku upoznao sa dostignućima Skupštine Crne Gore, apostrofirajući da su izbori na ključnim pozicijama u pravosuđu temelj nove borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.  Skupštine je istakao da je ta borba u punom zamahu, te da smo postigli značajne rezultate na našem evropskom putu i da ne sumnja da će naša zemlja u junu dobiti pozitivan IBAR.  Mandić je zaključio da je po našoj proceni atmosfera u EU, ali i samoj Crnoj Gori kada je u pitanju proces proširenja nikada bolja, te apostrofirao da: Predsjednik Nacionalnog veća Austrije se saglasio da Crna Gora i Austrija imaju izuzetno bliske odnose, posebno između naša dva parlamenta, saopštila je NSD, odakle kažu da se Sobotka saglasio sa predsednikom Mandićem da Crna Gora može biti snažan putokaz svim zemljama Zapadnog Balkana i u tom kontekstu ponovio punu podršku Austrije na evropskom putu naše zemlje. 

- Na pitanje predsednika Sobotke o odnosima Crne Gore sa susedima, posebno naglašavajući Srbiju, predsednik Mandić je saopštio da parlamentarnu većinu u CG čine predstavnici svih naroda koji žive u našoj zemlji, odnosno da se u parlamentarnoj većini nalaze i predstavnici srpskog i albanskog naroda, dok je koalicionim ugovorom definisano da se u vođenju politike svi uzdržavaju od pitanja koja ih dele. Mandić je dodao da je samim tim za očekivati da naša Vlada treba da vodi politiku dobrosusedskih odnosa i ne podržava jednu stranu na štetu druge. Mandić je ponovio stav koji je saopštio i ostalim učesnicima Konferencije sa kojima se sreo – da se lično zalaže za prekidanje jedne negativne prakse koja postoji od vremena osamostaljivanja CG – tj. Da su sve prethodne Vlade na međunarodnim adresama uvek glasale protiv Srbije, sa kojom mi imamo istorijske i bratske odnose i najveću ekonomsku saradnju, a da to gotovo nikad nije bilo na korist građana i države Crne Gore. Dodao je da upravo zbog raskidanja sa ovakvom negativnom praksom i podržavaju ovu Vladu, prilikom čijeg je formiranja definisano da neće raditi na štetu drugog, već isključivo u interesu građana i zemlje, saopštila je danas Nova srpska demokratija.

Iz Mandićeve partije istiu da je Sobotka je iskazao potpuno razumevanje za ovakav pristup predsednika Mandića koji garantuje stabilnost Crnoj Gori, ističući da je Srbija izuzetno važna zemlja za evropsku zajednicu, te dodajući da je politika pomirenja koju predsednik Mandić vodi izuzetno mudra i da se nada da će je usvojiti i drugi političari na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)