VENCI I SUZE ZA NEVINE ŽRTVE: U Murini obeleženo 25 godina od zločina NATO i stradanja šest građana, od kojih su troje bili deca (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

30. 04. 2024. u 16:20

LITURGIJOM u crkvi Svete Petke koju je služiomitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom SPC, i polaganjem venaca na spomeniik žrtvama, danas je u Murini, mestu uopštini Plav, obeleženo 25 godina od pogibije šest nedužnih građana.

ВЕНЦИ И СУЗЕ ЗА НЕВИНЕ ЖРТВЕ: У Мурини обележено 25 година од злочина НАТО и страдања шест грађана, од којих су троје били деца (ФОТО)

M. SEKULOVIĆ

Njih šestoro, među kojima su troje deca, poginuli su u bezumnom krvavom piru NATO avijacije.

- Vlada i Skupština u što hitnijem roku moraju pronaći adekvatan način za obeštećenje murinskih žrtava, čime bi u ime države ispravili deo nepravde koju je podneo ovaj kraj - kazao je nakon polaganja venca predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je istakao da je uzimajući u obzir tešku prošlost i danas čvrsto uveren da je politika mira i tolerancije jedini ispravan put razvoja našeg društva.

M. SEKULOVIĆ

Predsednik Crne Gore je zaključio da iskazivanje pijeteta prema nedužno stradalim žrtvama smatra svojom ljudskom, ali i državničkom obavezom.

Venac na spomenik u Murini položio je i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, odajući na taj način poštovanje i iskazujući znak sećanja na nevine žrtve.  Mandić je venac posvetio „Nevinim žrtvama NATO bombardovanja Murina 1999.“ ističući da se danas poklanja senima šestoro mučenika - Olivere, Julije, Milke, Manojla, Miroslava i Vukića, te dodajući da ih naša zemlja nikada neće zaboraviti.

M. SEKULOVIĆ

- Gotovo svake godine sam dolazio u Murino na ovaj datum, ali ove godine prvi put dolazim u ime Skupštine, odnosno države Crne Gore, da iskažem poštovanje i da se poklonim njihovoj nevinoj žrtvi - istakao je predsednik Mandić.

Predsednik Skupštine je nakon polaganja venca prisustvovao Duhovnoj akademiji u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke, Srpskog nacionalnog saveta i Mesne zajednice Murina.

Željko Drašović Mitropolija crnogorsko-primorska

Inače, prethodno je u crkvi Svete Petke služena liturgija, posle koje je održan pomen. Služili su ga episkop budimljansko-nikšićki Metodije, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i sveštenstvo SPC.

- Razaranja demonskog poslanstva 1999. ostavila su za sobom patnju i grobove. Dečije grobove. Nekada velika Evropa apostola Petra uzela je na sebe službu nepomeniku poništavajući vlastite hrišćanske korene iz kojih je rasla i cvetala, pa je velika evropska kultura prestala da bude velika odlučivši da ubija decu. Može li se niže pasti i propasti - kazao je episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Željko Drašović Mitropolija crnogorsko-primorska

Vladika Metodije upozorio je da je pokolj nevinih, nažalost, postao manir tzv. civilizovanog sveta.

- Dve devojčice su bile u prodavnici – Julija Brudar i Olivera Maksimović. Pokušale su pobeći kada je pala prva bomba, ali je ubrzo sa NATO aviona poslata i druga koja je pogodila most. Dve devojčice od deset i jedanaest godina i trinaestogodišnji dečak Miroslav Knežević ležali su mrtvi pod gomilom cigli – rekao je vladika. - Pogažena su sva sveta načela zapadne civilizacije: sporazumi, dogovori, pravne norme i principi kojima je Zapadna Evropa stotinu godina mamila autošoviniste nezapadnog sveta. I istakla su se nova načela, još svetija. Zovu se: bruto domaći proizvod i profit. Svaki Juda traži i nađe krvnu njivu. Ništa sem zla, kome su se predali, kome služe nije razlog mržnje prema drugome.

Željko Drašović Mitropolija crnogorsko-primorska

Pomenu u Murinu prisustvovali su osim predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Crne Gore Momo Koprivica i Dragoslav Šćekić. Stigli su ambasadori Republike Srbije Nebojša Rodić i Ruske Federacije Vladislav Maslenikov i drugi zvaničnici.

Željko Drašović Mitropolija crnogorsko-primorska

Bombardovanje Murine u kome su ubijene nevine žrtve Miroslav Knežević (14), Olivera Maksimović (13) iz Prištine i njena sestra od tetke Julija Brudar (13), imeštani Vukić Vuletić (46), Milka Kočanović (69) i Manojlo Komatina (72), smatra se jednim od najtežih zločina tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju. Agresorska avijacija je tada sa desetak projektila bombardovala most na Limu koji se nalazi u centru naselja.

Stradali su civili koji nisu  bili učesnici ratnih dejstava. U napadu su teško povređeni Željko Bjelanović, Svetlana Zečević i Tina Milović, a lakše: Mirko Šoškić, Danilo Jokić, Vasko Čejović, Slobodan Mirosavljević i Slavko Mirković.

Željko Drašović Mitropolija crnogorsko-primorska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo