POSLANICI I ODBORNICI-LOBISTI: U crnogorskoj skupštini uskoro predlog novog zakona

V.K.

24. 05. 2024. u 06:30

PRED poslanicima crnogorske skupštine naći će se novi zakon o lobiranju.

ПОСЛАНИЦИ И ОДБОРНИЦИ-ЛОБИСТИ: У црногорској скупштини ускоро предлог новог закона

V.K.

On predviđa da javni funkcioner može da se bavi lobiranjem po isteku godinu dana od prestanka funkcije. Ovim pravnim aktom se definiše da naručioci lobiranja, pored pojedinaca i kompanija u čijem interesu se protežira, mogu biti i udruženja, asocijacije, komore i drugi slični oblici organizovanja u čijem interesu ili u interesu čijih članova se lobira. Novim zakonom posebno se naglašava da se lobiranim licima smatraju i poslanik i odbornik.

Propisuje se načelo poverljivosti po kojem podaci i informacije koji se koriste u postupku lobiranja, mogu biti poverljivi, osim onih koji, u skladu sa zakonom, moraju biti objavljeni, odnosno dostupni nadležnim državnim organima.

Predloženim zakonom propisano je više prekršaja u odnosu na sadašnji, a kazne za pravna lica ostale su u istom rasponu - od 500 do 20.000 evra. Predviđene su i novčane kazne u iznosu od 150 do 2.000 evra za odgovorna lica u organu vlasti, ako, između ostalog, traži i primi poklon, odnosno stvar, pravo, uslugu ili drugu korist koju mu ponudi lobista.

Crna Gora je bez prestanka imala lobiste u Americi dve decenije, od 1995. do 2015. godine. Potrošene su desetine miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!