ZLOČIN POD CENZUROM: Ubistvo Duška Jovanovića nerasvetljeno dve decenije

S.Đ.

27. 05. 2024. u 16:22

DVE decenije. Toliko je prošlo od kada je i dalje nepoznata osoba u noći 27. maja 2004. godine, petnaestak minuta pre ponoći ispalila smrtonosni rafal u direktora i glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića. Jedini pravosnažno osuđeni za saizvršilaštvo u zločinu je karatista iz Podgorice Damir Mandić.

ЗЛОЧИН ПОД ЦЕНЗУРОМ: Убиство Душка Јовановића нерасветљено две деценије

Privatna arhiv

Povodom godišnjice atentata na Jovanovića, portparol Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez rekla je da su sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam ključni stubovi demokratskog društva i moraju se podržati.

- Komisija očekuje od Crne Gore da obezbedi brzu i efikasnu primenu zakona i institucionalnu zaštitu novinara od svih oblika nasilja, uključujući potpunu i delotvornu sudsku kontrolu starih kritičnih slučajeva - kazala je Pisonero Hernandez za "Dan".

I šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Dominik Vag, i predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Teresa Ribeiro, pozvale su nadležne vlasti u Crnoj Gori da proaktivno istraže i reše ubistvo Jovanovića.

- Ubistvo novinara jedan je od najgrubljih napada na slobodu izražavanja i demokratiju. Odgađanje pravde za ovako gnusne akte nasilja ima dalekosežne posledice po crnogorsko društvo. To ne samo da doprinosi kulturi nekažnjivosti, već može dovesti i do ambijenta straha i autocenzure među ostalim novinarima - saopštila je Ribeiro.

Istrajnost i istina

MESTO zločina juče je obišla gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i poručila da Jovanovićeva dela govore o tome koliko je važno ostati dosledan u potrazi za istinom i da će istrajati na tom putu. Dok je predsednik Crne Gore Jakov Milatović poručio da očekuje da nadležni konačno rasvetle ubistvo novinara kojem duguju istinu i pravdu.

Vlada Crne Gore treba da obeća i javno objavi novčanu nagradu od najmanje milion evra osobi ili osobama koje daju informacije od pomoći da bi se razjasnilo ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića. To je preporuka Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva pretnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, koju je podržao Savet za građansku kontrolu rada policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?