ĐETIĆE MOŽE DA PREBROJI SAMO SOFTVER: Crna Gora nestrpljivo čeka rezultate popisa već pola godine, tek raspisan tender za operativni sistem

V. KADIĆ

29. 05. 2024. u 07:00

SKORO pola godine nakon održanog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, od 3. do 28. decembra 2023. godine, građani sa nestrpljenjem čekaju na rezultate.

ЂЕТИЋЕ МОЖЕ ДА ПРЕБРОЈИ САМО СОФТВЕР: Црна Гора нестрпљиво чека резултате пописа већ пола године, тек расписан тендер за оперативни систем

V.K.

 Uprava za statistiku (Monstat) tek ovih dana je raspisala tender za nabavku softvera koji će građani koristiti za kontrolu podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom. To je i ključni razlog što su rezultati popisa i dalje tajna, a softver je taj koji "sme" da saopšti podatke o naciji, religiji i jeziku.

Sporazum koji je sklopljen između vlasti i opozicije predviđao je da se na osnovu tendera izabere firma za izradu softvera koji bi prebrojao i kategorizovao popisano stanje nacije. Tender je trebalo da bude raspisan u januaru, ali to se desilo tek pet meseci kasnije! Da li će softver rešiti problem kontrole, odnosno prebrojavanja popisanih građana i precizirati njihov nacionalni, jezički i verski karakter, ostaje da se vidi.

Politički analitičar Igor Damjanović za "Novosti" kaže da je najbitnije što je popis posle dve godine odlaganja sproveden.

- Najmanje dva kriterijuma će biti bolna po bivši režim. Prvo, rezultati popisa će pokazati da je broj stanovnika u Plavu, Rožajama i Gusinju znatno manji od broja birača koji sa više od 90 odsto glasaju za DPS, ili njihove satelite iz Bošnjačke stranke. Drugo, nema nikakve sumnje da će više od polovine građana kao maternji jezik označiti srpski, odnosno barem dva puta više od tzv. crnogorskog jezika koga su ustavom nametnuli kao zvanični - kaže Damjanović.

Većina govori srpskim jezikom

PREMA nezvaničnim rezultatima popisa, većina građana Crne Gore govori srpskim jezikom (oko 56 odsto), dok ih se više od 36 odsto izjasnilo kao pripadnici srpskog naroda. Nacionalnih Crnogoraca je, navodno, par procenata više, dok crnogorskim jezikom "barata" tek oko 28 odsto stanovnika.

Naš sagovornik veruje da će popis demaskirati apsurdni i totalitarni karakter države Crne Gore.

- On će aktuelnoj vladi nametnuti obavezu da se pozabavi biračkim spiskovima u onim sredinama gde broj birača prelazi broj stanovnika i legitimizovati pitanje neophodne izmene Ustava Crne Gore - smatra Damjanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura