PODRŠKA ZAVISI OD UTICAJA NA TARU: Stav Vlade o izgradnji hidroelektrane "Buk-Bijela"

I. D. S.

30. 05. 2024. u 08:05

CRNA Gora, kako je odlučeno ranije, neće biti deo projekta izgradnje hidroelektrane Buk-Bijela, čiju realizaciju planiraju Republika Srpska i Srbija. Ipak, podržaće ih u tome u slučaju da se time ne ugrožava ekologija Crne Gore, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. Kakav će konačan stav zauzeti država, zavisi si od ocene nadležnog resora – Ministartsva turizma i ekologije.

ПОДРШКА ЗАВИСИ ОД УТИЦАЈА НА ТАРУ: Став Владе о изградњи хидроелектране Бук-Бијела

vlada cg

Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore odbilo je predlog da učestvuje u izgradnji hidroelektrane „Buk Bijela”, saopšteno je još ranije iz tog resora. Kako su tada kazali, to pitanje je za Crnu Goru završeno još  2004. godine skupštinskom Deklaracijom o zaštiti reke Tare, ali i Uneskovim izveštajem iz 2005. godine čime je stavljena tačka na ideje o gradnji hidroelektrana na ovom području koje bi mogle uticati na 'suzu Evrope'“. Nakon nedavne posete trebinju, Mujović je saopštio da će Crna Gora pokušati da bude konstruktivna u projektu koji Republika Srpska planira u saradnji sa Srbijom, ali „u onoj meri u kojoj projekat ne ugrožava Crnu Goru.

-Znamo da projekat ima određenih problema u samom procesu realizacije. Jedan deo se tiče i Crne Gore u smislu da postoje određene dileme da li on se ekološkog aspekta ugrožava Crnu Goru. To je pod ingerencijom crnogorskog ministarstva za turizam i ekologiju. Videćemo kakav je njihov stav, videćemo kakve su analize vezano sa tog aspekta - kazao je Mujović i dodao da ako taj projekat nema negativnih uticaja na životnu sredinu, Crna Gora želi da se realizuje.

Ekspertski tim

-NAKON pokretanja spora, ministarstva ekologije Crne Gore i Republike Srpske dogovorila su se o formiranju ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru u Crnoj Gori. U julu 2023. godine BiH i Crna Gora osnovale su zajedničku radnu grupu za rešavanje problema u vezai sa projektom HE Buk Bijela. Tada je u dogovoru posredovao sekretarijat energetske zajednice. Iz Vlade Republike Srpske je saopšteno da će uraditi dodatnu ekološku studiju kako bi se analizirali efekti gradnje hidroelektrane u Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori koji je pod zaštitom organizacije Unesko- saopštili su  nedavno iz EPCG.

Kakoo je naglasaio, u tom slučaju želi da se taj projekat realizuje, da Republika Srpska, da Bosna i Hercegovina, da Srbija imaju najveću moguću benefit.

-U obavezi smo da štitimo naše interese, a sve što je van toga je apsolutno nedopustivo. Jednostavno, ako nema ništa sporno sa aspekta zaštite naših interesa, onda srećno bilo i daj Bože da se taj projekat što pre realizuje - saopštio je Mujović.

Zbog planirane gradnje hidroelekrtrane na Drini, Crna Gora je pokrenula sudski spor pred UNESCO-om i to zbog mogućeg negativnog uticaja na Taru, odnosno prostor Nacionalnog parka Durmitor. Iz Elektroprivrede Crne Gore naveli su da prate dešavanja u vezi sa ovim sporom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!