U IGRI ZA "ŽELEZARU" TRI FIRME: Novi zakupac do 10. juna poznat

I. D. S.

01. 06. 2024. u 10:37

DIREKTORI Elektroprivrede prihvatili su ponudu švajcarske kompanije "8B kapital" za zakup nikšićke železare.

У ИГРИ ЗА ЖЕЛЕЗАРУ ТРИ ФИРМЕ: Нови закупац до 10. јуна познат

Vlada CG

 U toj državnoj kompaniji su optimistični kada je reč o budućnosti fabrike, a radnici se nadaju da će novi investitor biti bolji nego prethodni. Ipak, ministar energetike i rudarstva tvrdi da su aktuelne još dve ponude, te će se sve razmatrati na sednici Vlade najkasnije do 10. juna.

Prema rečima rukovodioca sektora u EPCG, Tomaša Damjanovića, ovo su pozitivne vesti i za Železaru i za EPCG, koja je i pokretač ove inicijative.

- Ali i za sve one kompanije koje, kada je Železara u punom proizvodnom kapacitetu, sarađuju sa njom. Dakle, to je nešto što pogoduje ne smao našem sistemu, EPCG grupi, nego i crnogorskoj privredi najšire gledano - poručio je Damjanović.

Nacrt ugovora za zakup Železare koji su dostavili Švajcarci, iz Elektroprivrede pojašnjavaju, u skladu je sa javnim pozivom.

Radnici

- ZAHVALjUJUĆI prethodnim investitorima i Železara i država ostajale u minusu, a radnici na ulici. Nadamo se da će sa novim ulagačima biti bolje. Što se tiče procesa proizvodnje u Čeličani i Kovačnici, radnici su spremni - poručio je Ivan Vujović ispred Sindikata radnika Železare.

- Između ostalog obaveza zakupca je da uplati avans ili da da garancije za sve svoje troškove na početku svakog poslovnog meseca - zaključio je Damjanović. - Obaveza je investitora da pokrene proizvodnju u od šest do 12 meseci, mesečno proizvodi 1.500 tona gotovih proizvoda, plaća mesečnu zakupninu 31.000 evra, i za šest meseci broj radnika sa 25 poveća na 150.

Ministar Mujović tvrdi da su u igri za preuzimanje fabrike i turska kompanija "Enek" i "Duferko", jedna od najrenomiranijih kompanija u proizvodnji čelika.

- Ponude su na stolu i kao vlada ćemo se izjasniti o njima najkasnije do 10. juna - poručio je Mujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PLJUVANJE, PA KAO KAJANJE: Albanski reprezentativac se pere nakon vređanja Srba na EURO 2024