NOVOG "BRSKOVA" NEĆE BITI: Mojkovčani odahnuli posle odluke Vlade

M. SEKULOVIĆ

01. 06. 2024. u 11:48

RUDNIKA u Mojkovcu neće biti. Vlada će raskinuti ugovor sa Kompanijom "Tara resoursis".

НОВОГ БРСКОВА НЕЋЕ БИТИ: Мојковчани одахнули после одлуке Владе

M.SEKULOVIĆ

Ovo je saopštio ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, nakon čega su odahnuli građani Mojkovca, gde je švajcarska kompanija nameravala da uskoro počne sa eksploatacijom rude olova i cinka. Oni su nameravali da vade rudu iz pre tri decenije zatvorenog rudnika "Brskovo", čije je opasno jalovište zbog prisustva teških metala i zračanja odnelo veliki broj života.

Prema rečima Mujovića, detektovana su određena kršenja ugovora od koncesionara, koji u ostavljenom roku, koji je istekao 25. maja, nije ispravio nedostatke, što znači da su se stekli uslovi da ugovor jednostrano bude raskinut.

- Odluka Vlade da raskine ugovor o koncesiji dolazi nakon više od godinu dana žučne brobe građana. Lokalna zajednica je pokazala ogromnu snagu i izrazito visoku svest. Nisu naseli na priče "o zlatnim brdima i dolinama" - saopšteno je iz Građanske inicijative "Zdravi Mojkovac", čiji aktivisti, potpomognuti stručnjacima, nisu odustajali od namere da ne dozvole otvaranje novog rudnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA ROKVIĆ NASTAVLJA HUMANITARNU MISIJU: Patike sa hodočašća prodate za pola miliona - evo koliko novca je do sada sakupljeno (FOTO)