CETINJE SPRAM VOJVODE: Inicijativu Kuča da se spomenik Mirku Petroviću pomeri iz Podgorice podržao PES

V. KADIĆ

03. 06. 2024. u 13:59

FUNKCIONER Pokreta "Evropa sad" Vasilije Čarapić podržao je inicijativu Srpskog nacionalnog saveta da se spomenik vojvodi Mirku Petroviću ukloni sa Trga nezavisnosti u Podgorici i donira Cetinju.

ЦЕТИЊЕ СПРАМ ВОЈВОДЕ: Иницијативу Куча да се споменик Мирку Петровићу помери из Подгорице подржао ПЕС

V.K.

 On je kazao da bi donacija spomenika vojvodi Mirku, poznatom kao vojvodi od Grahova, prestonici Cetinje, bila primeren gest s obzirom na njegovo poreklo sa Njeguša.

Čarapić je istakao da "atmosfera u kojoj se vodi ova diskusija mora biti u duhu tolerantnosti, jer je ovo dobra prilika da se kroz ovaj gest uvaže i Kuči i Cetinjani".

- Želja će ti biti Čarapiću, poručio je odbornik DPS-a Andrija Klikovac. - Ali makar pokazujete pravo lice. Želite da izazovete podele i nemire u Podgorici.

Njihovi ideološki partneri iz Socijaldemokrata stali su takođe u odbranu spomenika.

- Ovakva bezumna ideja bila bi drugi atak na spomenik vojvodi Mirku Petroviću, a inicijatori bi bili crnim slovima upisani u crnogorskoj istoriji kao sponzori mržnje protiv sopstvene države i dinastije Petrović. Zato pozivamo Čarapića da izbegne ovakvu retoriku, da se mane ćorava posla, odnosno da konačno prestane sa jalovim pokušajima da dodvoravanjem DF-u spasi vlast u glavnom gradu, kojoj je svakog dana kraj sve bliži - poručili su iz SD.

Simbol crnogorske državnosti?

BIVŠA vlast Mila Đukanovića podigla je spomenik 31. jula 2017. godine i pored protivljenja Kuča. Razlog postavljanja spomenika videli su u njegovoj obnovi koji je u centru Mirkove varoši (Podgorica) postavljen 1886. godine, a srušen 1919, nakon detronizacije dinastije Petrović.

- Nije srušen zbog 1856. godine, već zato što je bio simbol crnogorske državnosti. Smetao je onima kojima je smetala Crna Gora - govorio je bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović (DPS).

Glasovito pleme vojvode Marka Miljanova - Kuči pokrenulo je preko Srpskog nacionalnog saveta inicijativu za uklanjanje spornog obeležja u centru Podgorice. Za kratko vreme prikupljeno je više od pet hiljada potpisa podrške. Vojvoda Mirko i njegova vojna armada upisani su crnim slovima u istoriji Kuča, jer su u poharama u 19. veku ubijali čak i decu u kolevkama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura