USPEH NA KONTO DUGA: U Vladi zadovoljni prihodimabudžeta i suficitom, ekonomisti tvrde da je višak rezultat neplaćanja obaveza

I. D. S.

04. 06. 2024. u 07:45

PRIHODI budžeta za prva četiri meseca ove godine iznosili su 896,1 milion evra, a u kasi je, nakon plaćanja obaveza ostao i višak od gotovo 55 miliona.

УСПЕХ НА КОНТО ДУГА: У Влади задовољни приходимабуџета и суфицитом, економисти тврде да је вишак резултат неплаћања обавеза

Foto Shutterstock

Ovakvim stanjem požurili su da se pohvale iz Vlade i ono, tvrde, dokazuje odgovorno upravljanje javnim finansijama. Ipak, ekonomisti tvrde da je suficit rezultat neplaćanja obaveza u iznosu od 70 miliona evra, te da će podaci o proceni rasta BDP-a doneti negativno iznenađenje.

Prema podacima Ministarstva finansija, prihodi budžeta, od početka januara do kraja aprila, iznosili su 12,7 odsto procenjenog BDP-a, što je više za 98,7 miliona u odnosu na isti period prethodne godine. Kako navode iz tog resora, premašen je i plan prihoda za 86,6 miliona evra u poređenju sa planiranim za period od četiri meseca.

Da je ovakvo stanje sa finasijama rezultat odgovornog upravljanja državnim novcem, odmah su se pohvalili iz Vlade. Naime, šef kabineta premijera Milojka Spajića, Branko Krvavac, tvrdi da ostvareni suficit pokazuje da nijedan cent troškova nije finansiran iz zaduženja, već iz tekućih prihoda.

- Ovakav budžetski rezultat ostvaren je i pored povećanja minimalne penzije na 450 evra. Naša politička konkurencija je prilikom usvajanja Zakona budžetu za 2024. godinu tvrdila da će se povećanje minimalnih penzija finansirati iz zaduženja, povećanja PDV-a, prodaje Elektoprivrede Crne Gore i sl. Danas, nakon sedam meseci rada 44. Vlade upravo egzaktni podaci su ti koji demantuju te tvrdnje - poručio je Krvavac. - Ostvareni suficit upravo pokazuje da nijedan cent troškova nastalih po osnovu povećanja minimalnih penzija nije finansiran iz zaduženja, već naprotiv, kao što smo i najavili prilikom usvajanja budžeta, iz tekućih prihoda.

Izazov

OVAJ rezultat ostvaren je upravo u mesecima kada je finansiranje budžeta najizazovnije, imajući u vidu da se najveći deo prihoda naplati tokom letnje turističke sezone, koja nas tek očekuje, smatra Krvavac.

Ipak, ekonomisti situaciju vide malo drugačije.

- Najveći doprinos neplaniranom aprilskom rastu prihoda budžeta jeste za 18 miliona evra veća naplata poreza na dobit u odnosu na plan. Inače, porez na dobit se plaća na profit iz 2023. godine. Naplata PDV-a iznad plana je u najvećoj meri rezultat ogromnog aprilskog uvoza, koji je u odnosu na april 2023. godine veći za 100 miliona evra. Najbolji pokazatelj koji je konstantan u prva četiri meseca jeste snažan rast doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, što pokazuje da je njihovo ukidanje potpuno ekonomski besmisleno. Čekamo procenu rasta BDP-a za prvi kvartal, verovatno će biti negativno iznenađenje - poručuju iz kosultantske firme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO