HOĆE LI "KIČMA" IZDRŽATI?: Većina crnogorskih poslanika bira da ćuti o najavljenom predlogu razrešenja ministra pravde

I. D. S.

12. 06. 2024. u 06:45

IZVESNO je da će pred poslanike uskoro doći predlog za razrešenje ministra pravde Andreja Milovića, ali se još ne može predvideti da li će takav predlog dobiti podršku većine, s obzirom na to da većina partija po ovom pitanju bira da ćuti.

ХОЋЕ ЛИ КИЧМА ИЗДРЖАТИ?: Већина црногорских посланика бира да ћути о најављеном предлогу разрешења министра правде

Skupština CG

Da li je Milović zaista, kako je sam tvrdio, "politička kičma Milojka Spajića", te će Vlada doživeti krah nakon njegove eventualne smene ili je ipak teret na premijerovim leđima, koji će morati da nosi, znaće se u narednim danima.

Nakon ministrovog obraćanja javnosti u kojem je Spajića optužio da državu gura u ponor, te ga pozvao na političko razračunavanje, predsednik Vlade saopštio je da je reč o teatru i pokušaju destabilizacije Vlade. Spajić tvrdi da je Milovića još pre nekoliko dana upoznao sa planom da predloži njegovo razrešenje i to zbog javnih nastupa.

- Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stideo, razlog su podnošenja predloga za njegovu smenu. Zbog rada na ispunjavanju evropske agende nisam mogao to učiniti ranije. U prethodnim mesecima učinio sam sve da ministar pravde, zbog njegovog, ali pre svega ugleda 44. Vlade poradi na ministarskom delovanju, skladno poverenju koje sam mu ukazao i očekivanjima koja sam od njega imao. Ali Milović je sam izabrao. Na ovaj način stao je rame uz rame sa predsednikom Crne Gore u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore. Nije slučajnost da u trenutku kada su i Vlada i Skupština demonstrirale rezultate u poglavljima 23 i 24 i ispunile neophodne uslove za dobijanje IBAR-a, kreće koordinisana opstrukcija ministra Milovića i predsednika Jakova Milatovića - poručio je Spajić.

Mandić: Do dobijanja IBAR mir u kući

POVODOM razmirica između Spajića i Milovića, predsednik parlamenta Andrija Mandić poručio je da ne bi trebalo komplikovati stvari, te pozvao na uzdržanost, dok se dobije pozitivan IBAR.

- Brine me da bi neko u političkom žaru mogao da "polomi stvari u kući" i da iskomplikuje proces pridruživanja Evropskoj uniji. Vlada i Skupština uradile su obiman posao, postigle značajne rezultate na putu ka učlanjenju. Nakon toga neka kažu što žele - kazao je Mandić.

Ipak, za sada je jasan stav samo poslanika iz redova Pokreta "Evropa sad" i GP URA, koji će glasati za smenu. Očekivana je i podrška Demokratske Crne Gore, ali iz te partije nisu želeli da odgovore kakav stav će zauzeti prilikom glasanja, te da li smatraju da eventualno razrešenje može ugroziti opstanak Vlade. Isto se očekuje od DNP-a, jer je lider te partije Milan Knežević već jednom pozvao Vladu da smeni Milovića. Da li je u međuvremenu menjao stav, nije poznato, jer Knežević juče nije odgovarao na pozive i poruke.

Posebno je neizvesno kako će se izjasniti iz redova DPS-a, te da li, uprkos tome što su opozicija, neće glasati za smenu ministra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto