NOVE STRANKE NEĆE PROBUDITI GLASAČE: Nedavne najave o osnivanju partija impuls su da se politička scena Crne Gore menja

I. D. S.

17. 06. 2024. u 06:30

U CRNOJ Gori trenutno su registrovane čak 53 partije, a ta cifra u narednom periodu uvećaće se na najmanje 55, s obzirom na to da su već dva političara najavila da će osnovati svoje stranke.

НОВЕ СТРАНКЕ НЕЋЕ ПРОБУДИТИ ГЛАСАЧЕ: Недавне најаве о оснивању партија импулс су да се политичка сцена Црне Горе мења

Vlada Crne Gore

 Kako partije osnivaju ljudi koji su već u politici, analitičar Srđan Perić očekuje da bi to moglo doneti preraspodelu glasova, ali ne i "buđenje" apstinenata.

Donedavno visoki funkcioner DPS i bivši premijer Duško Marković, najavio je da osniva stranku. Prema još nepotvrđenim informacijama, njegova partija će se zvati Evropska reformska akcija, a u toku ovog meseca se očekuje objavljivanje programa.

Da je u toku osnivanje pokreta, najavio je i ministar u Vladi Dritana Abazovića, nekada član SNP-a, Marko Kovač. Kada će se osnivanje ozvaničiti, nije precizirao, ali je naveo da to zavisi i od političkih procesa u glavnom gradu i na državnom nivou.

- Javnost će blagovremeno biti obaveštena kad za to dođe vreme. Ne bih dalje spekulisao oko toga - poručio je Kovač.

Ove najave, prema oceni Perića, svakako su imupls da se politička scena u Crnoj Gori menja, ali je, tvrdi, upitno koliko će značajne te promene biti.

- Ukupno imamo problem sa velikim uticajem partija na sve sfere života i svaki korak koji bi umanjivao taj problem je zanimljiv, nebitno na kojem polu političkog spektra se dešava. Jednako tako, to što je neko nov samo po sebi ne znači da će po automatizmu biti drugačiji, stoga sačekajmo da vidimo karakter tih novih subjekata i njihovo ideološko, ali i strateško opredeljenje - kazao je Perić.

I Milatović i Koprivica lideri?

IAKO zvaničnih potvrda nema, da bi Milatović mogao da osnuje partiju govori se još od trenutka kada se razišao sa aktuelnim premijerom Milojkom Spajićem i njegovom partijom Pokret Evropa sad. Da je moguć raskol i u Demokratama, spekuliše se mesecima zbog mimoilaženja lidera Alekse Bečića i Moma Koprivice, koji navodno planira da osnuje stranku pod nazivom Progres. Ipak, on tvrdi da navodi nisu tačni.

Dodaje i da, ako bi novi subjekti koji dolaze iz postojećih stranaka mogli da računaju na birače iz političkog okruženja iz kojeg dolaze, te da se u tom slučaju pre može desiti redistribucija glasova onih koji izvesno izlaze na izbore, nego li "buđenje" apstinetata.

- Kada je reč o Markovićevoj stranci, nije za očekivati da će se taj subjekt ideološki mnogo razlikovati od DPS, i verovatno neće odbijati potencijalnu saradnju sa njima u budućnosti. Trenutno je to linija markacije političke scene - navodi Perić i ističe da trenutno dominantnoj politici nedostaju inovativnost, novi pristup, iskrenost, a da je upravo to potrebno da bi se animirali apstinenti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)