LETUJETE U CRNOJ GORI? Evo gde je voda najčistija, a gde zabranjena za kupanje

V.V.

16. 06. 2024. u 14:45

MORSKA voda je na većini kupališta na primorju Crne Gore sanitarno ispravna, bezbedna za kupanje i rekreaciju, pokazali su rezultati analize koju je organizovao Institut za biologiju mora do 10. juna.

ЛЕТУЈЕТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ? Ево где је вода најчистија, а где забрањена за купање

Foto D. Milovanović

Samo na 1,8 odsto lokaliteta voda je bila lošeg kvaliteta a na 79,8 odličnog.

Na 13,2 odsto lokacija morska voda je prema tim analizama dobrog a na  5,3 odsto zadovoljavajućeg kvaliteta informišu iz preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

U Herceg Novom je voda uzorkovana na 22 lokacije, od čega je na 12 bila odličnog, na po četiri lokacije dobrog i zadovoljavajućeg kvaliteta, dok je na dve lokacije u Igalu voda bila lošeg kvaliteta za kupanje.

Na tim kupalištima istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja. Podaci o rezultatima dostavljeni su i Republičkom inspektoru za vode koji će preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti. Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ove lokacije, a o dobijenim rezultatima će obavestiti javnost.

Slična je situacija u Tivtu, od ukupno deset lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih šest a dobrog na četiri kupališta. U Kotoru je na dest lokacija voda bila odličnog, na četiri dobrog a na jednoj  lokaciji zadovoljavajućeg kvaliteta.

U Budvi se program  realizuje na 34 lokacije, i svuda je voda bila odličnog kvaliteta. U Ulcinju se kontrola organizuje na  18 lokacija i voda je bila odličnog kvaliteta. Od ukupno 15 lokacija u Baru, na 11 su rezultati odlični, na tri dobri i na jednoj zadovoljavajući.

Tokom sezone planirano je deset analiza, svakih 15 dana u periodu od juna do oktobra. Programom je obuhvaćeno praćenje dva obavezna mikrobiološka parametara bakterije Ešerihija koli i Intestinalne enterokoke. Ukoliko rezultat uzorka prelazi dozvoljene granice  i voda je loša za kupanje, uzorkovanje se ponavlja kako bi se utvrdilo  da li je reč o prolaznoj promeni ili zagađenju, saopštavaju iz Morskog dobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi