KLANJALI NA OSTACIMA DŽAMIJE: Centralna svečanost obeležavanja Kurban-bajrama u Crnoj Gori (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

16. 06. 2024. u 16:39

NESVAKIDAŠNjA centralna svečanost povodom Kurban-bajrama u organizaciji Islamskr zajednice Crne Gore, održan je na trgu u centru Bijelog Polja, gde su vernici islamske veroispovesti klanjali bajram namaz na ostacima Hadži-danušine džamije!

КЛАЊАЛИ НА ОСТАЦИМА ЏАМИЈЕ: Централна свечаност обележавања Курбан-бајрама у Црној Гори (ФОТО)

Foto Bijelo Polje online

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Tifat Fejzić, kazao je da je bajramski svečani obred organizovan u znak sećanja na Bjelopoljku Hadži Danušu koja je imala potrebu da pomaže ljude u svom kraju. Ona je, kako je rekao, od novca iz njenog vakufa pored džamije u Bijelom Polju izgradila i srednju školu i narodnu kuhinju za sve siromašne Bjelopoljke i Bjelopoljce, ma kojoj veri ili naciji pripadali.

- Simbolika našeg obavljanja bajram namaza pred temeljima Hadži Danušine džamije nema za cilj prkos, niti izraz bilo kakvog inata, već dubokog uverenja i poverenja da naše komšije cene ime ove velike žene koja je imala osećaj za svoj grad i njegove stanovnike. Žene koja se brinula o sirotinji ovoga grada, kao i o obrazovanju mladih - kazao je Fejzić, koji je predvodio svečani obred, a u svojoj bajramskoj poruci kazao je: Sednite jedni sa drugima, ne odvajajte se.

Temelji džamije, srušene u "savezničkom bombardovanju" 1945. godine,"izronili" su nedavno tokom navodne izgradnje fontane. Islamska zajednica i Opština Bijelo Polje od tada se mesecima preganjaju oko sudbine temelja, jer IZ zahteva gradnju nove džamije na iskopanim temeljima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi