JAKOV "UDARA" NA SPAJIĆA: I predsednik Crne Gore uključio se u pregrupisivanje na političkoj pozornici

V.K.

25. 06. 2024. u 06:30

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović osniva novu stranku - Pokret za Crnu Goru.

ЈАКОВ УДАРА НА СПАЈИЋА: И председник Црне Горе укључио се у прегруписивање на политичкој позорници

Služba za informisanje predsednika CG

Bivši PES-ovac pokušava da okupi značajan broj intelektualaca i javnih ličnosti koji se do sada nisu eksponirali. U to društvo uklopiće se i bivši članovi Pokreta "Evropa sad", kao i oni koji su zajedno sa Milatovićem napustili brod Milojka Spajića.

Pokret za Crnu Goru na neki način već postoji kao politička ponuda građanima i to kroz Pokret za Podgoricu, koji su formirali odbornici u Skupštini glavnog grada koji su odmah nakon Milatovićeve ostavke na sve partijske pozicije napustili PES. Tada je ostavku podneo i član glavnog odbora Ivan Lakić, predsednik opštinskog odbora stranke u Baru Miloš Pantović, član Izvršnog odbora i Predsedništva i predsednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović, kao i neki članovi podgoričkog odbora, među kojima je i pet odbornika koji su formirali Pokret za Podgoricu. Predsedništvo PES-a isključilo je iz stranke ministra pravde Andreja Milovića.

 

Sa Srbima protiv Mila

JAKOV Milatović je bio nosilac liste na lokalnim izborima u Podgorici kada je Pokret "Evropa sad" ubedljivo pobedio. Zahvaljujući između ostalog i glasovima Srba i javnoj podršci lidera lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića, Milatović je pobedio Mila Đukanovića na predsedničkim izborima dobivši podršku 222.000 građana.

Politikolog Vladimir Pavićević smatra da bi aktuelni šef države mogao novu ponudu da promoviše uoči nekih vanrednih lokalnih izbora.

- Ono šta se takođe zna to je da Milatović već sada planira neku vrstu saradnje između svog pokreta i Bečićevih Demokrata i Dritanove URE. Zasada stvari stoje tako da bi te tri opcije mogle da nastupe zajedno kao koalicija na nekim narednim izborima, a najverovatnije na lokalnim koji slede, i u tom savezništvu svako od njih pojedinačno vidi neku mogućnost da ojača i sebe, kaže za "Novosti" Pavićević, ocenjujući da će pokreti Milatovića i Spajića biti konkurentni, a možda i veliki protivnice.

DPS: Politički beskičmenjak

PREDSEDNIK DPS Danijel Živković rekao je da ova stranka traži smenu Milojka Spajića. On je Spajića nazvao "političkim beskičmenjakom" koga, kako je naveo, svi ucenjuju i na sve pristaje samo da bi ostajao na poziciji na kojoj je.

- Pre nego bude kasno za Crnu Goru mi moramo smeniti i Milojka Spajića i sve ove nacionaliste i šoviniste, jer na njihova nepočinstva nema boljeg odgovora od jakog DPS-a - naveo je Živković, koji je na mestu šefa DPS zamenio Mila Đukanovića.

Sličnog stava je i istoričar Spasoje Tomić, mada on sumnja da strani faktor pokušava na neki način da napravi pandan nacionalno građanskoj vertikali Za budućnost Crne Gore-PES-SNP.

- I sve to, naravno, bez DPS-a koji duboko kriminalizovan nikome ne može biti od koristi. Zato pravljenje kako stranke Jakova Milatovića tako i Stranke evropskog progresa jeste pokušaj da se otvori novi građanski blok, kojem bi prišle i Demokrate i koji bi mogao da računa na mentora sa Zapada da ima podršku od 20 odsto čime bi postao nezaobilazni faktor u vlasti, koju bi na taj način centri moći kontrolisali i izazivali krize iste te vlasti kada nađu za shodno - ističe Tomić.

Ukoliko ne dođe do vanrednih izbora u Podgorici, prvi veliki test, smatra on, biće u Nikšiću na proleće iduće godine.

Marković "otvorio" vrata

BIVŠI premijer Duško Marković i dugogodišnji potpredsednik DPS-a predstavio je juče sa saradnicima novu partiju - Stranku evropskog progresa i poručio da su u njoj vrata otvorena svima koji na poslednjim parlamentarnim izborima nisu prepoznali bilo koga kao kredibilnog. Poručio je da je evropska stabilnost Crne Gore danas ugrožena, da oni ne vide Crnu Goru onako kako je vidi DPS sa novim rukovodstvom. Marković je rekao da se sa bivšim liderom DPS-a nije video neko vreme i da njih dvojica drugačije gledaju na ono što je potrebno Crnoj Gori. Podsetio je da je DPS u "njegovo vreme" radio loše, a da je 2020. poslat u opoziciju jer je pravio greške na istorijskim procesima.

- Tu će Milatović pokušati da ostvari dobar rezultat, kako bi se pozicionirao i na nivou Crne Gore. To neće biti lako jer je Nikšić poznat po glasanju za tradicionalne stranke. Sa druge strane, ne isključujem mogućnost koaliranja stranke Milatovića sa UROM i Pokretom za promjene jer upravo izjave lidera te stranke Nebojše Medojevića upućuju da bi moglo doći do ovakvog saveza - naglašava Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA! Ovo je najnoviji uslov za Ruse u vezi Olimpijskih igara Pariz 2024