SMENJEN MIMO ZAKONA: Upravni sud Crne Gore je treći put usvojio žalbu bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina

V.K.

25. 06. 2024. u 21:23

UPRAVNI sud je treći put usvojio žalbu bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina!

СМЕЊЕН МИМО ЗАКОНА: Управни суд Црне Горе  је трећи пут усвојио жалбу бившег директора Управе полиције Зорана Брђанина

Vlada CG

U odluci suda navodi se da je rešenjem Vlade Crne Gore, od 3. marta ove godine, Brđanin razrešen dužnosti direktora UP pre isteka vremena na koje je postavljen, nakon što je ministar unutrašnjih poslova podneo predlog za njegovo razrešenje.

Kao razlog za razrešenje navedno je da skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost nije prihvatio izveštaj o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period od 1. januara do 23. novembra 2022. Njegov advokat Siniša Gazivoda kazao je novinarima da je sud odlučio u sporu pune jurisdikcije meritorno.

- A to znači da je ova pravna stvar rešena i da se ne vraća Vladi na ponovno odlučivanje. Tako je bilo i posle druge smene Zorana Brđanina, kada je on i vraćen na dužnost - rekao je Gazivoda.

Na poziciju direktora Uprave policije Brđanin je postavljen u avgustu 2021. godine. Nakon što je smenjen u martu, za v.d. direktora UP je postavljen Nikola Terzić. Brđanin je zbog razrešenja podneo tužbu protiv Vlade, kojom je tada rukovodio Dritan Abazović. Sud je u julu 2023. poništio odluku Vlade i utvrdio da je odluka o razrešenju prekršila postojeće propise.

Trebalo je sam da ode

BIVŠI premijer Dritan Abazović ocenio je na sednici Veća za nacionalnu bezbednost i odbranu, da Brđanin treba sam da ode sa funkcije, nakon što je uhapšen njegov najbliži saradnik Dejan Knežević zbog navodne povezanosti sa članovima kavačke kriminalne grupe. U akciji Specijalnog policijskog odeljenja uhapšen je krajem marta zbog sumnje u stvaranje kriminalne organizacije, da bi potom bio pušten da se brani sa slobode.

Ubrzo nakon toga, Vlada je donela novu odluku kojom Brđaninu ponovo prestaje mandat direktora policije, nakon čega je podneo novu tužbu i novom odlukom Upravnog suda ponovo vraćen na staro mesto.

Kao pobednik na sudu ponovo je seo u direktorsku fotelju 12.decembra prošle godine sa koje je smenjen na telefonskoj sednici Vlade u martu. Na njegovo mesto postavljen je novi v.d. direktora Aleksandar Radović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)