BOMBA IH "PROBUDILA": PES predložio Parlamentu izmene Zakonika o krivičnom postupku

V.K.

01. 07. 2024. u 10:00

DA nije bilo nedavnog bombaškog obračuna kriminalnih grupa na Cetinju, pitanje je da li bi se iko setio da pokrene izmene aktuelnog Zakonika o krivičnom postupku.

БОМБА ИХ  ПРОБУДИЛА: ПЕС предложио Парламенту измене Законика о кривичном поступку

PES

Ovako je Pokret "Evropa sad" predložio Skupštini Crne Gore izmene aktuelnog ZKP, po kojem pritvor optuženima za organizovani kriminal, terorizam, ratne zločine i krivična dela za koja je propisana kazna dugotrajnog zatvora može trajati i do pet godina od podizanja optužnice do izricanja prvostepene presude. Postojećim zakonskim rešenjem pritvor može da traje najduže tri godine.

Šef poslaničkog kluba PES-a Vasilije Čarapić izjavio je da su krivična dela - organizovani kriminal, terorizam, ratni zločini, poznata po svojoj složenosti.

"Krupne ribe" na slobodi

Godinama pojedinci, nevladin sektor, mediji upozoravaju da će brojni članovi organizovanih kriminalnih grupa optuženih za ubistva, pripreme likvidacija ili međunarodni šverc droge, presude često čekati na slobodi, jer specijalizovano veće Višeg suda u roku koji predviđa zakon ne donosi čak ni prvostepenu presudu. Istražitelji sumnjaju da se u brojnim predmetima mogućnost odlaganja pretresa zloupotrebljava kako bi okoreli kriminalci bili oslobođeni.

- U kontekstu činjenice da nam predstoji još jedna velika borba protiv organizovanog kriminala, što je situacija na Cetinju pokazala, predložili smo mogućnost da se produži trajanje pritvora isključivo i u slučajevima gde je to opravdano, zbog specifičnih okolnosti. To je samo fokusirano na najteža krivična dela. To su izuzetno teški krivični postupci. Svaki put se za produženje pritvora mora poslati poseban zahtev i svaki će biti detaljno obrazložen i o njemu će se posebno odlučivati. Ne u kontekstu ranijeg pritvora, već posebnih razloga koje određuje tužilac. Time osiguravamo da produženje pritvora nije automatsko, već se sprovodi samo kad postoji razlog za to u skladu sa pravima okrivljenih. Iako će neki smatrati da je ovaj zakon regresija kad su u pitanju prava okrivljenih, on je i dalje u skladu sa odredbama evropskih konvencija - kazao je Čarapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor