SPOMENIK DIV JUNAKU SA KOŠARA: U Pljevljima otkriveno obeležje Predragu Leovcu, posmrtno odlikovanom Ordenom Belog anđela Prvog reda (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

28. 06. 2024. u 21:03

NA Vidovdan, sveti srpski praznik, na ulazu u park Vodice, u najatraktivnijoj zoni grada, danas je u Pljevljima osveštan i otkriven spomenik potporučniku Vojske Jugoslavije Predragu Peđi leovcu, koji je junački poginuo braneći granični kamen ''C 4'', nadomak karaule Košare, u borbi sa albanskim teroristima prilikom NATO agresije 14. Aprila 1999godine.

СПОМЕНИК ДИВ ЈУНАКУ СА КОШАРА: У Пљевљима откривено обележје Предрагу Леовцу, посмртно одликованом Орденом Белог анђела Првог реда (ФОТО)

M. SEKULOVIĆ

Svečanom činu sa hiljadama građana Pljevalja i okolnih mesta prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Goran Rodić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, kojima je domaćin bio predsednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš.

Na postamentu monumentalnog spomenika, koji je bio prekriven srpskom trobojkom, ispisano je ''Potpuručnik Predrag Peđa Leovac 1975-1999 heroj sa Košara''.

Ime hrabroh starešine koji je nakon ranjavanja napustio lečenje, nosi i jedna ulica u njegovim rodnim Pljevljima.

Svečanosti u parku Vodice, prethodila je tradicionalna Vidovdanska  litija ulicama Pljevalja, koju je predvodio episkop mileševski Stanasije, a koja je svoj završetakimala pred spomenikom Peđi Leovcu,koji je svojim pdovigom zauzeo mesto među besmrtnicima iz Crne Gore. U krsnom hodu učestvovali su i premijer Vučević i ministar Nešić.

Za iskazanu hrabrost, patriotizam i rodoljublje, episkop Mileševcki Atnasije, posmrtno je odlikavao junaka Leovca Ordenom Belog anđela Prvog reda.

Iz ruku vladike orden  je primio Peđin otac Mile, koji je i otkrio spomen obeležje sinu...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKI ZET POTOPIO ITALIJANE: Švajcarac oženio lepu Srpkinju sa tetovažom koja nosi moćno značenje (FOTO)